Передплата 2024 «Добра кухня»

Зеленський розглядає три кандидатури на посаду міністра освіти: що про них відомо

  • 06.06.2020, 20:15
  • 1 329

Президент розповів, що поспілкувався з декількома кандидатами

Про це він заявив під час неформального спілкування з журналістами у резиденції «Залісся», інформує BBC.News.

«Вони всі гарні, але не можуть бути міністрами через свою слабкість», — додав пан Зеленський, не уточнивши, про що саме йдеться.

«Після цього я зустрівся з багатьма ректорами провідних ВНЗ, їх було 30−40. Вони усі запропонували мені декілька варіантів», — сказав Володимир Зеленський і назвав трьох кандидатів. Один із них має усі шанси стати міністром освіти.

Це, за словами президента, керівник Апарату Офісу президента України Олексій Дніпров, голова комітет з питань освіти у Верховній Раді Сергій Бабак та ректор Чернігівського національного технологічного університету Сергій Шкарлет.

Володимир Зеленський уточнив, що ректори радили йому обрати одного з трьох запропонованих кандидатур.

Читайте також: Зеленського не бентежить, що прем'єр-міністр Шмигаль раніше працював у компанії Ахметова

Президент додав, що планує наступного тижня поїхати в Чернігів, щоб зустрітися із Сергієм Шкарлетом. «Ми ще його не призначаємо. У середу я поїду в Чернігів. Я збираюся прийти в університет і просто подивитись, як він виглядає, хочу поговорити зі студентами і зрозуміти, що це за людина», — сказав президент.

«Якщо ми вже пів року шукаємо міністра освіти, то треба на чомусь зосередитися», — резюмував президент.

Сергій Шкарлет — ексрегіонал і «міністр плагіату»

Що відомо про Сергія Шкарлета? Йому 47 років і він був наймолодшим ректором України, коли очолив Чернігівський національний технологічний університет.

Уперше інформація про нього як ймовірного кандидата на посаду міністра з'явилася після зустрічі з парламентським комітетом освіти.

Тоді жодних рішень комітет не ухвалював. Проте депутатка «Голосу» Інна Совсун поділилася своїми враженнями від зустрічі з кандидатом, і були вони не найкращими.

«Йому поставили питання: „А навіщо ви йдете в міністри? Чому Ви хочете обійняти цю посаду?“ Він відповів: „Ну я в родині — четверте покоління освітян. Я дуже переймаюсь“. Ні, це був не вступ, це була вся суть відповіді», — переказує розмову пані Совсун.

За її словами, якщо уточнювальні питання у вищій освіті він ще якось відбивав, то по дошкільній, шкільній, професійно-технічній — у відповідь чули одне-два речення загальних фраз.

Сергій Шкарлет був членом Партії регіонів, але запевняє, що вийшов з неї. Отримував нагороду з рук тодішнього міністра освіти Дмитра Табачника.

Він розповідав в інтерв'ю, що на президентських виборах підтримував Віктора Януковича: «Політичні орієнтири я обрав ще у 2004 році. На президентських виборах підтримував Віктора Януковича. Не змінив своїх переконань навіть тоді, коли довелося відчути на собі певний тиск тодішньої чинної партії, яка наполегливо пропонувала отримати її партквиток. Я повністю поділяю погляди й принципи Партії регіонів».

Із критикою кандидатури пана Шкарлета виступила ексміністерка освіти Ганна Новосад, яка назвала Сергія Шкарлета «міністром плагіату та запозичених текстів». За її словами, українські дослідники виявили у нього три вкрадені наукові роботи.

«Я особисто не маю нічого проти пошуку майбутнього міністра освіти і науки серед ректорів, проректорів чи інших університетських управлінців. Але вважаю гігантською репутаційною втратою і показовою зневагою до всіх, не лише до освітньої спільноти, призначення міністра, який є кандидатом чи доктором сплагіачених наук», — написала ексміністерка у Facebook.

І Ганна Новосад, і Інна Совсун висловлюють побоювання, що у Міносвіти пан Шкарлет може захищати інтереси ректорів, які запропонували його кандидатуру, а не студентів.

Сергій Бабак — $ 4 тисячі зарплати вчителям

Ім'я Сергія Бабака як претендента на посаду міністра освіти називали ще під час передвиборчої президентської кампанії Володимира Зеленського.

42-річний політик був 11-м номером у списку партії «Слуга народу».

До того, як потрапити до Ради, він працював заступником директора «Центру морської геології, геоекології та осадового рудоутворення НАН України».

Проте замість міністерства він очолив комітет з питань освіти, науки та інновацій.

Під час передвиборчої кампанії запам'ятався скандал за участі Бабака, коли він говорив про можливі зарплати українським вчителям у розмірі 4 тисячі доларів на місяць. Пізніше він заявив, що «ми собі цього дозволити не можемо».

У Верховній Раді Сергій Бабак був одним з авторів закону, який запроваджує значні зміни у вищій освіті України. Серед таких іновацій закону — запровадження КРІ, ключові показники ефективності, для ректорів. Невиконання цих показників може стати причиною для звільнення.

На нещодавній пресконференції президент Зеленський розповідав, як багато разів вмовляв пана Бабака стати міністром освіти, а той все відмовлявся.

Пан Бабак є доктором технічних наук, кандидатом економічних наук та куратором освітнього напряму Українського інституту майбутнього.

Олексій Дніпров — заступник Табачника

Ще одним ймовірним кандидатом на посаду міністра освіти і науки України є Олексій Дніпров. Він очолює Апарат Офісу президента.

Закінчив Академію праці і соціальних відносин Федерації професійних спілок України за спеціальністю «Правознавство» і відразу ж почав працювати в апараті Верховної Ради.

У 2005 році Дніпров очолював службу тодішнього віцепрем'єр В'ячеслава Кириленка.

У 2003 році був заступником міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника.

Олексію Дніпрову вдалося уникнути люстрації у 2015 році. Президент Петро Порошенко призначив його заступником глави Адміністрації. Згодом Адміністрацію президента перейменували в Офіс президента, а Олексій Дніпров залишився незмінним працівником.

Нагадаємо Міністерство освіти перебуває без керівника з початку березня, коли разом з урядом Олексія Гончарука пішла у відставку міністерка Ганна Новосад. Наразі виконує обов'язки міністра її заступниця Любомира Мандзій.

Схожі новини