Передплата 2024 «Добрий господар»

Законопроектний трикутник

  • 22.01.2013, 12:00
  • 462

Законопроект про вищу освіту, розроблений групою фахівців під керівництвом ректора Національного університету «Київський політехнічний інститут» Михайла Згуровського, отримав шанс на життя. У Верховній Раді його зареєстрував народний депутат України Віктор Балога.

«Наша робоча група намагалася звернутися з проханням внести на розгляд ВР готовий проект закону «Про вищу освіту» спочатку до народних депутатів України Юрія Мірошниченка і Сергія Тігіпка, оскільки з ними відбувалася досить плідна співпраця у минулому, — говорить президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт. — Однак після того, як стало зрозумілим, що розшукати їх просто не вдасться, було вирішено звернутися до незалежного народного депутата України Віктора Балоги», — зазначив Квіт.

Наприкінці 2012 р. у Верховній Раді зареєстрували свій законопроект нардепи Григорій Калетнік, Сергій Ківалов та Михайло Сорока. Цей документ вкотре струсонув освітянську громаду. Адже остаточно нівелював ЗНО (ректори можуть самотужки визначати співвідношення між сертифікатом ЗНО, середнім балом атестата та власним іспитом). Натомість законопроект Згуровського встановлює, що вага бала з кожного предмета має становити не менш ніж 20 відсотків від загальної суми балів. Вага бала атестата — не більше 10 відсотків. А вага вузівських іспитів має не перевищувати 50 відсотків.

Свій проект зареєструвала і опозиція. Документ підписаний головами фракцій — «Батьківщини» Арсенієм Яценюком, «Свободи» Олегом Тягнибоком та «Удару» Віталієм Кличком.