Передплата 2024 ВЗ

Уряд ініціював легалізацію нерозмитнених автомобілів в Україні

  • 16.11.2017, 09:15
  • 1 208

Кабінет Міністрів України пропонує встановити, що, особисті транспортні засоби, тимчасово ввезені в Україну більше ніж на 90 днів, протягом 10 робочих днів підлягали державній реєстрації без зміни реєстраційних документів і номерних знаків країни їх реєстрації.

Відповідний пункт міститься в прикінцевих і перехідних положеннях законопроекту про посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху (№7286), внесеного урядом і зареєстрованого у Верховній Раді 14 листопада. При цьому порядок встановлення на облік таких автомобілів визначатиме Кабінет Міністрів України, пише «Інтерфакс-Україна».

На своїй сторінці у Facebook генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко пояснив, що раніше нерезидент за $100 показувався на митниці як особа, яка нібито ввозить авто, і після його оформлення на митниці їхав до себе в Польщу або Литву. Тепер він буде зобов'язаний після оформлення поїхати за місцем проживання українського водія, який замовив на фірмі тимчасове ввезення цього авто, й поставити його на облік у місцевому СЦ МВС.

За його даними, порядок встановлення на облік може передбачати, зокрема, що українець повинен буде надати заяву про свою згоду зареєструвати авто за нерезидентом-іноземцем за своїм місцем проживання. У такий спосіб, на думку Назаренка, «вирішується питання, де шукати авто «на бляхах» у разі ДТП».

У новому законопроекті також передбачається попереднє страхування автомобіля в Україні на час його перебування в країні і створення реєстру зареєстрованих авто на іноземних номерах. «Виходить, що всі власники авто «на бляхах» після ухвалення закону будуть зобов'язані або знайти того самого нерезидента-іноземця, який раніше ввіз їхнє авто, й умовити його поїхати до місцевого Сервісного центру МВС для реєстрації, або здати це авто на запчастини», - написав гендиректор ВААІД.

Якщо Верховна Рада проголосує за легалізацію нерозмитнених авто в Україні, уряд має розробити правила реєстрації протягом трьох місяців.

Схожі новини