Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Знімати маску із лику варто через 2-3 години після того, як людина померла...»

  • 07.11.2017, 11:46
  • 2 638

У музеї ім. І. Франка – експозиція посмертних масок відомих українців.

«Знімати маску із лику варто через 2-3 години після того, як людина померла...»
«Знімати маску із лику варто через 2-3 години після того, як людина померла...»

У музеї ім.І.Франка відкрили виставку посмертних масок відомих людей. Усього їх 24. Це унікальна колекція скульптора Петра Дзиндри. Побачити виставку «Дотик до вічності» можна до 1 грудня. Про це журналісту «ВЗ» розповіла дружина скульптора Уляна Дзиндра. «Після експозиції у музеї плануємо подарувати колекцію Українському католицькому університету, - каже Уляна Євгенівна. - У нашій родині, на жаль, немає послідовників, які б продовжили справу мого батька і чоловіка».

Започаткував колекцію посмертних масок відомих українців батько пані Уляни, нині уже покійний, скульптор Євген Дзиндра. Продовжив його роботу зять - Петро Дзиндра. Серед застиглих у гіпсі є вісім оригіналів: це маски композитора А.Лук’яновича, письменниці І.Вільде, історика О.Степанів, композитора С.Людкевича, етнографа І.Свєнціцького. Решта масок — копії. Дві роботи виконав скульптор Яків Чайка.

Усі українці, чиї посмертні маски презентують у музеї ім.І. Франка (музей розташований за адресою: вул.І.Франка, 150, неподалік міського ДРАЦСу), так чи інакше мають відношення до письменника І.Франка. Це його учителі, друзі, духовні наставники... Помістили серед експозиції і відбиток обличчя патрона музею — Івана Франка.

«Знімати маску із лику варто через 2-3 години після того, як людина померла. Спочатку лице змазують вазеліном, потім від чола до підборіддя прикладають міцну мотузку, і тоді заливають усе обличчя гіпсом. Коли він починає в’язатися, тоді цією мотузкою форму розрізають на дві половинки. Опісля з ними працює вже скульптор», — пояснив Петро Дзиндра.

«Праворуч ми розташували маску Михайла Драгоманова, який вплинув на світогляд Каменяра. Тут є ще обличчя Івана Труша, який був на 13 років молодший за Франка, але вони товаришували, митець намалював 10 портретів Івана Яковича», — розповіла завідувачка експозиційного відділу музею Віолетта Чернієнко.

Фото автора

Схожі новини