Передплата 2024 «Добра кухня»

Дисертація Стівена Хокінга вивела з ладу сайт Кембриджського університету

  • 01.11.2017, 19:15
  • 1 179

Наукова робота молодого Стівена Хокінга, викладена у вільний доступ, викликала такий ажіотаж, що вплинула на стабільність роботи сайту одного із найкращих університетів світу.

Близько 50 років тому британський фізик-теоретик Стівен Хокінг у віці 24 років написав докторську дисертацію про те, як розширюється Всесвіт. Раніше охочим ознайомитися з роботою Хокінга доводилося платити 65 фунтів за цифрову копію або безкоштовно отримувати її в самій бібліотеці. Але це було досить проблематично, оскільки ця наукова праця користувалася великим попитом.

Дисертація вийшла в 1966 році, тому всі розрахунки в ній написані від руки. Крім формул, на сторінках є підписи Хокінга, які засвідчують оригінальність документу. Нещодавно вчений дав дозвіл зробити документ доступним. Тепер кожен може безкоштовно ознайомитися з його докторською дисертацією на сайті Кембриджського університету.

«Викладаючи мою кандидатську дисертацію у відкритий доступ, я сподіваюся надихнути людей по всьому світу дивитися на зірки, а не під ноги, задуматися про наше місце у Всесвіті і спробувати зрозуміти космос», — йдеться в заяві Хокінга.

Роботу завантажили в мережу 23 жовтня 2017 року. Менше ніж за добу її переглянуло більше 60 тис. людей. За кілька днів сайт впав і перестав працювати. Як повідомляють в університеті, більшість викладених робіт на сайті не набирають і 100 переглядів в місяць, тоді як тут були десятки тисяч за день.

Стівен Хокінг, дізнавшись про ажіотаж навколо своєї дисертації, був задоволений, що така велика кількість людей виявила зацікавлення до його роботи. Вчений сподівається, що і після прочитання розчарованих не буде. «Кожна людина, де б вона не перебувала, має отримати вільний доступ не тільки до моїх наукових робіт, але до робіт всіх великих і допитливих розумів, до всіх галузей знань. Кожне нове покоління стоїть на плечах попереднього, так само, як я, будучи студентом Кембриджа, надихався роботами Ісаака Ньютона, Джеймса Максвелла і Альберта Ейнштейна», — розповів фізик.

Співробітники Кембріджського університету також сподіваються, що рішення Стівена Хокінга зробити роботу загальнодоступною спонукає багатьох студентів і академіків теж розмістити свої роботи в вільний доступ.

Зараз сайт працює в звичайному режимі і дисертація Хокінга знову доступна для всіх.

Джерело: Platfor.ma