Передплата 2024 ВЗ

Ордени воїнів УПА отримали їхні нащадки

  • 26.09.2017, 10:50
  • 3 052

Відзнаки точно відтворено за проектом відомого партизанського художника Ніла Хасевича.

Ордени воїнів УПА отримали їхні нащадки
Ордени воїнів УПА отримали їхні нащадки

Найвищі нагороди Української повстанської армії - Хрести Бойової Заслуги та Хрести Заслуги — вперше в Україні вручили нащадкам тих, хто понад 60-70 років тому був удостоєний цих відзнак, але через смерть так і не отримав їх. Поки що відомо про 1102 таких лицарів (за їхніми псевдо), з них встановлено точні прізвища-імена і походження 442. Перша передача орденів родичам 16 повстанців відбулася у районному Миколаєві. Відзнаки кількох героїв передали у місцевий музей. У церемонії взяв участь голова Львівської ОДА Олег Синютка.

На Миколаївщині чимало сил до пошуку кавалерів повстанських орденів доклав учитель Крупської школи, депутат обласної ради чотирьох скликань Роман Сколоздра (пошуком їхніх родичів займався заступник голови Миколаївської РДА Віктор Козоглодюк). Педагог давно досліджує історію визвольного руху у районі, його матеріали допомагають у відновленні картини цих драматичних подій. На вечорі вшанування героїв пану Роману випало розповідати про них. Один з цих вояків — колишній житель Верина Василь Сколоздра (псевдо “Грабенко”, “Ніновський”) був особистим охоронцем Степана Бандери у Німеччині. За виняткові заслуги перед УПА його удостоїли срібного і бронзового Хрестів Бойової Заслуги. Нагороди приймав племінник Василя Сколоздри. Він пообіцяв передати їх за кордон синам свого дядька.

Хрести Бойової Заслуги приймали також спадкоємці Івана Паньківа, командира сотні УПА, кур’єра Романа Шухевича, командира останньої боївки на Львівщині Михайла Гнатіва, вістуна УПА Миколи Лавра, старшого хорунжого Миколи Томіцького, який разом з дружиною загинув 29 липня 1950 року у бою між Надітичами, Верином, Розвадовом...

Коли рідні героїв виходили на сцену по нагороди, від болю від втрати і від гордості за своїх близьких не могли знайти слів у відповідь. Дякували за пам’ять. Особливої урочистості події додавали повстанські пісні у виконанні місцевих аматорів. Цікаво, що Микола Сорокаліт, автор слів однієї з них, легендарної “Лента за лентою”, жив і похований у Миколаєві.

- Майже всі нагороди отримували племінники та племінниці героїв. Не було внуків та правнуків, - каже молодий історик з Миколаєва Михайло Галущак. - Практично всім, кому нагороди не встигли вручити за життя, на момент смерті було від 19 до 30...

Вручені Хрести Бойової Заслуги — точна копія роботи відомого художника УПА Ніла Хасевича. Ці бойові нагороди один до одного, з вкрапленням золота, срібла, бронзи, відтворила львівська фірма “Рамар”. Усього виготовлено півтори тисячі таких відзнак. Їх виготовлення профінансували представники малого і середнього бізнесу. У Миколаєві всі ці витрати взяв на себе народний депутат Тарас Батенко.

- Таке ж, як у Миколаєві, вшанування лицарів УПА відбудеться незабаром на Тернопільщині, Івано-Франківщині, Буковині, Волині, в усіх областях, звідки походять наші герої, - розповів кореспонденту “Високого Замку” кандидат історичних наук, голова Координаційної ради з вшанування лицарів УПА Микола Посівнич. - Відзнаки буде також передано нащадкам пов­станців, які нині мешкають в Америці, Канаді, Австралії, Німеччині.

Фото Ігоря ГНАТІВА

Схожі новини