Передплата 2024 «Добра кухня»

«Закон про освіту не утискає права словаків в Україні»

  • 20.09.2017, 20:25
  • 1 383

   Так вважає Генконсул Словацької Республіки в Ужгороді Мирослав Мойжіта.

Про це Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Мирослав Мойжіта заявив кореспонденту “ВЗ” під час обговорення скандалу навколо так званого утискання прав нацменшин в Україні, про які заявляють Угорщина та угорська нацменшина Закарпаття. Мирослав Мойжіта запевнив, що Словаччина не збирається робити схожих публічних заяв. І додав: він не вважає, що цей закон утискає словацьку нацменшину в Україні.

Щодо Угорщини, то, за словами Мирослава Мой жіти, у Словаччині угорці також мають чимало шкіл і вищих навчальних закладів, але, разом з тим, згідно зі словацьким законодавством, зобов’язані знати і словацьку мову.

- Людина повинна знати мову тієї країни, де живе, — заявив пан Генконсул. — Про це, власне, і йдеться у новому українському законі про освіту. І я з ним повністю згоден. По-перше, це внутрішні справи України і її право на збереження та пропаганду своєї мови у своїй державі, по-друге, цей закон ніяк не шкодить словакам, котрі живуть в Україні, і, по-третє, Словаччина не бере участі у мовних чи якихось інших конфліктах в Україні.

Нагадаємо, у 2009 році Словаччина з понад 5-мільйонним населенням, серед якого 500 тисяч етнічних угорців (менш ніж 10% населення країни), ухвалила закон про державну мову (якою за ст. 6 Конституції є словацька), який передбачає штраф у розмірі до 5000 євро за використання мов національних меншин у державних структурах! При цьому йдеться про випадки, коли національна меншина становить менш ніж 20% місцевого населення!

Щоправда, 2011 року штрафи щодо неволодіння державною мовою зменшили до 2500 євро, залишивши 20-відсоткову квоту для визначення національної меншини у Словаччині.

У доповнення мовно-освітнього конфлікту, який розпалює на Закарпатті угорська нацменшина через своїх депутатів, на 21 вересня заплановано провести сесію Закарпатської облради, на якій голова ОДА Геннадій Москаль пропонує проголосувати за звернення до Петра Порошенка з вимогою ветувати новоспечений закон. Не виключено, що робить це закарпатський губернатор під тиском угорської партії КМКС, яка входить до депутатської більшості в облраді разом з БПП та партією «Відродження», яка і стала ініціатором згаданого звернення.

Схожі новини