Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Після рясних дощів у Карпатах з’явились білі гриби!

  • 24.07.2017, 19:00
  • 4 420

Нарешті завзяті грибники дочекалися свята і “на своїй вулиці”. Після рясних дощів (минулої п’ятниці у Карпатах була несамовита злива) та спекотних днів гриби почали щедро родити.

Після рясних дощів у Карпатах з’явились білі гриби!
Після рясних дощів у Карпатах з’явились білі гриби!

Любителі тихого полювання не можуть натішитися. Минулими вихідними у Карпати рвонули грибники не лише за Славського, а й зі Львова. Місцеві жартують, що на один гриб десять грибників. Це, звісно, перебільшення, бо тільки я знайшла з десяток біляків та десь двадцять підберезників, але людей у лісі ходить справді багато: чути за перегукуванням. І це переважно заїжджі, бо жителі гірських карпатських сіл масово дозбирують чорниці, точніше, ті залишки ягід, що деінде ще можна знайти.

Як ми вже писали, цього року чорниця слабо вродила через пізні (травневі) приморозки (цвіт померз). Тому ягоди заготівельники приймали дорого: спочатку по тридцять гривень за кілограм (кілограм — півтора літра), потім — за 45 гривень, а цими вихідними за рекордну ціну - 55 грн. Ось селяни і ломанулися “дочісувати” ті кущі, де вже не раз пройшлися свої­ми саморобними гребінками-чесалками, якими збирають чорниці. На галявинах, де я у попередні роки ще у серпні та навіть на початку вересня збирала ягоди, зараз ледь-ледь насмикала у долоню. Підчистили під нуль... А де ще такі гроші у селі заробиш! Тому на гриби місцеві наразі не ходять, даючи можливість приїжджим хоч щось зібрати. Бо місцеві у тій справі — професіонали, знають кожну смереку, кожен пеньок, біля яких може вирости гриб, а приїжджі — любителі, які сподіваються хіба що на удачу, — помічають гриб лише тоді, якщо під ногами виліз…

Фото автора

Сколівський район

Схожі новини