Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ДМС повідомила про збільшення в Україні політичних біженців з Росії

  • 21.06.2017, 15:30
  • 1 178

У Державній міграційній службі України заявляють, що за останній рік до 100 громадян Росії попросили про притулок в Україні.

Про це повідомило «Радіо Свобода».

«Якщо ми говоримо про громадян Російської Федерації, то це ті, які підтримували події на Майдані, підтримували незалежність України, деякі з них відстоювали незалежність України зі зброєю в руках на Сході в зоні проведення антитерористичної операції і тепер залишилися в Україні, бо розуміють, що не можуть повернутися на територію Росії. Також є громадяни Російської Федерації, які є відомими блогерами, журналістами, політичними діячами, які підтримують опозиційні сили на території Росії. Починаючи з цього року, ми спостерігаємо тенденцію до значного збільшення числа саме громадян Росії, які приїжджають в Україну з політичних переконань і через переслідування», — сказала директор департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби Наталя Науменко.

За її словами, також спостерігається тенденція до зростання кількості громадян з Сирії, які просять про притулок в Україні.

«Нині значно зростає кількість громадян з Російської Федерації, які звертаються за захистом, а також громадяни Узбекистану та Таджикистану, тобто громадяни пострадянських країн, в тому числі і Білорусі. Також традиційно до нас приїжджають громадяни із Сомалі і залишаються тут, і ми спостерігаємо поступову тенденцію до зростання числа громадян з Сирії, які просять у нас притулок», — зазначила Науменко.

Усього біженців та осіб, яким надано додатковий захист в Україні, — 3302 людини, більшість з них — чоловіки, мовиться у звіті Представництва УВКБ ООН в Україні.

Найбільша кількість з Афганістану — 1497 осіб, на другому місті Сирія — 446, далі — громадяни Вірменії, Азербайджану, Росії, Сомалі (за даними станом на 1 січня 2017 року).

Шукачів притулку в Україні станом на 1 січня 2017 року понад 6,5 тис. осіб — це люди, які очікують на статус біженця чи на додатковий захист.

До слова, з 2014 року про статус біженця у Польщі попросили 5 тис. громадян України, у тому числі 590 осіб 2016 року і 140 — 2017 року.

Схожі новини