Передплата 2024 ВЗ

Президент Болгарії нагадав Путіну, де батьківщина слов'янської цивілізації

  • 26.05.2017, 09:12
  • 1 527

Президент Болгарії Румен Радев обурився у відповідь на заяву президента Росії Володимира Путіна про те, що слов’янська писемність прийшла «з македонських земель».

«24 травня було світле свято для всіх народів (24 травня — День слов'янської писемності), які користуються абеткою кирилиця. Якщо ми хочемо, щоб слов'янські народи об'єдналися, то це стане можливим лише за умови шанобливого ставлення до історії. А історія чітко вказує, що Болгарія — батьківщина слов'янської цивілізації і культури», — заявив президент Болгарії в четвер, 25 травня, повідомив Укрінформ.

Радев зауважив при цьому, що «використання історії в якості розмінної монети у політиці не завжди приводить до бажаного результату».

Раніше під час зустрічі з президентом Македонії Георгієм Івановим президент РФ Володимир Путін заявив, що «слов'янська азбука прийшла з македонських земель».

Кирилиця була розроблена в IX столітті в Першому Болгарському царстві, в Преславській книжній школі. Абетку названо на честь візантійських святих Кирила і Мефодія, яким традиція приписує винахід глаголиці. Ймовірно, розробником кирилиці були їхні учні-болгари, зокрема Климент Охридський.

Джерело: zaxid.net

Схожі новини