Передплата 2024 «Добра кухня»

У Києві вшанують пам'ять загиблих під час депортації кримських татар

  • 17.05.2017, 19:01
  • 1 043

У столиці запланували проведення низки пам’ятних заходів.

У середу, 17 травня, о 18:00 на Майдані Незалежності відбудеться перформанс, присвячений 73-їй річниці депортації кримськотатарського народу. Про це повідомляють Крим.Реалії з посиланням на члена Меджлісу кримськотатарського народу Ескендера Барієва.

За його словами, з 20:00 до 22:00 відбудеться щорічна акція «Запали вогник у своєму серці».

У четвер, 18 травня, о 16:00 в Національній опері України імені Тараса Шевченка пройде вечір-реквієм, присвячений пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а о 18:00 на Майдані Незалежності пройде жалобний мітинг пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Крім того, о 20:00 у кінотеатрі «Україна» покажуть прем'єру художнього фільму Ахтема Сеітаблаєва «Чужа молитва». В основу стрічки лягла реальна історія молодої кримськотатарської дівчини Саїде Аріфової, яка під час окупації Бахчисараю нацистами в роки Другої світової війни врятувала життя 88 єврейських дітей.

Як відомо, 18 травня в Україні вшановують як День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Цього дня 1944 року сталінський режим розпочав масову депортацію із Криму близько 200 тисяч корінних мешканців. Майже половина кримських татар загинула в дорозі чи на місцях вигнання. В Україні ця депортація визнана геноцидом. Після незаконної окупації Криму Росією навесні 2014 року 18 травня відзначають також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

Нагадаємо, у листопаді 2015 року український парламент визнав геноцидом депортацію кримських татар. Верховна Рада також закликала світову спільноту визнати геноцидом депортацію кримських татар. Окрім того, прокуратура почала розслідування геноциду кримських татар.

Джерело: УТ

Схожі новини