Передплата 2024 ВЗ

Меморандум не виконується, місто попереджає про можливу надзвичайну екологічну ситуацію

  • 15.05.2017, 18:46
  • 1 257

Сьогодні відбулось позапланове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Під час якого обговорили критичну ситуацію, що склалась у Львові із вивезенням та захороненням ТПВ, у зв’язку з невиконанням меморандуму від 21 квітня 2017 року між Львівською обласною держадміністрацією, Львівською обласною радою і Львівською міською радою про співпрацю щодо прийому твердих побутових відходів із міста на полігони області.

«Меморандум, який був підписаний 3 тижні тому у присутності віце-прем’єр-міністра Кістіона, підписаний обласною адміністрацією, обласною радою, мерами міст області, на жаль, не працює в тому об’ємі, який передбачалось. В меморандумі прописана цифра 570 тонн щоденного вивезення відходів. На сьогодні тільки 3 міста Львівської області реально працюють з громадою міста Львова — ми маємо право вивозити 80 тонн. Щодення потреба міста Львова від 500 до 600 тонн. На сьогодні у нас більше 7 тис тонн відходів знаходяться на майданчиках і на перевантажувальних станціях. Ситуація складна. Температура навколишнього середовища піднімається, тому потрібні негайні рішення, щоб долучались усі, хто поставив свої підписи, щоб ми мали варіанти щодо вивезення на інші полігони. Про це якісно проінформований прем’єр-міністр, його служби, Президент та його служби. Маючи в Україні тисячі полігонів, коли 96% всіх відходів в нашій державі йде на захоронення, ми маємо більше 11 місяців проблему у місті Львові і не отримуємо жодної підтримки. Єдина підтримка, яку ми маємо, - це уряд Франції, компанія Еджіс, яка з нами працює. Вони зі завтрашнього дня будуть у Львові і робитимуть більш публічний звіт про свою роботу. Допомагає Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк. Тобто, допомагають міжнародні організації. З боку українських державних органів ми чуємо лише обіцянки і слова, нема результату.

Я говорив зі всіма мерами, мої заступники проїхали по усіх містах. Вірю, що цей меморандум буде виконуватись, але для цього потрібен час, бо у більшості міст проводяться громадські слухання, сесії міських рад. Це не є моментально, я про це говорив і пану Кістіону, всім говорю — ви підписали меморандум, сказали, що все вирішено, а нічого не вирішено. Думаю, здоровий глузд буде перемагати. Поки цей процес триває, нам вже сьогодні треба везти відходи, бо велика частина лежить просто на землі, температура піднімається, завтра вводити надзвичайну ситуацію? Краще проблему зняти і не допустити до цього. Повинні також працювати держані органи влади, які цей меморандум підписували. Нас кинули, щоб ми самі вирішували ситуацію. Ми живемо в державі, якщо стається біда, то повинні прийти на допомогу.

На сьогодні 10 тонн приймає Червоноград, 30 тонн — Буськ, 40 тонн — Новояворівськ.

Ринки ми закривати не збираємось, ми звертаємось до власників ринків, щоб вони мінімізували відходи, бо часто це відходи органічного походження, їх треба не в контейнери викидати, а домовлятись з господарськими і фермерськими компаніями, щоб можна було їх вивозити і робити компостування.

Насправді програма Zero Waste можлива, коли буде налагоджений вивіз відходів з міста Львова. Коли майданчик перенакопичений, то жодної можливості робити сепарацію нема, на жаль. Ми маємо угоди по пластику, який готові окремо забирати, по паперу, по органіці є проблема. Тому ми маємо намір зробити цілий комплекс робіт, щоб збудувати якісний завод і показати приклад, але для цього потрібен час. Нам треба банально щодня мати можливість вивозити сміття. Їх просто сьогодні нема куди везти», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Джерело: ukr.lb.ua

Схожі новини