Передплата 2024 «Добрий господар»

У Луцьку смердить на вулиці Львівській

  • 27.04.2017, 19:09
  • 1 777

Мешканців кількох мікрорайонів Луцька мордує нестерпний сморід.

Фекаліями тхне у Вересневому, ДПЗ, на вулицях Львівській та Володимирській… Потерпають від неприємних ароматів села Гірка Полонка, Городище та Баїв. «Аромати» доходять до центру міста.

На вулиці Львівській люди прокинулися від смороду десь на початку квітня. Кинулися зачиняти вікна, бо з двору тхнуло, як з нужника. Люди стараються якомога менше виходити надвір... Звідки ж таке «щастя» впало на наші голови? І ниточка привела на… поля фільтрації, що розташовані неподалік — на території Баївської сільради.

- Сморід йде саме від ваших земель? — цікавлюся у голови Баївської сільської ради Оксани Кравчук.

- Та ми самі від нього потерпаємо, — зауважує Оксана Олександрівна. — Ці поля фільтрації справді розташовані на території сільради, однак вони є у власності Гнідавського цукрового заводу. Громадська рада організувала там виїзне засідання — з екологічною службою та органами місцевого самоврядування. Оглянули кілька відстійників. У букеті «ароматів» можна вловити відходи, що йдуть з цукрового заводу. Однак переважає разючий запах фекалій.

На згаданій території не так давно запустили цех з виробництва спирту. Його відходи теж йдуть на поля фільтрації. Думали, може, в тому причина.

- Ми спілкувалися з головою правління підприємства Ростиславом Павловичем Новосадом. Він повідомив, що на поля фільтрації цукрового заводу йде злив каналізаційних стоків з луцького мікрорайону Вересневе, — розповідає Оксана Кравчук. — Об’єми щодо кількості відходів витримано. А от чи мають право на поля зливати фекалії, відповіді поки нема. Уявіть зараз дуже смердить. А що буде, як ще потеплішає? Це ж стоки виливаються на відкритий ґрунт, йде реакція з повітрям плюс з відходами цукрового заводу.

Припускають навіть, що «запашок» став наслідком економії. Хто прагне зменшити свої рахунки за комунальні послуги, суттєво скорочує об’єми споживання води. Як наслідок, концентрація фекалій у каналізації зростає. Звідти й їдкі аромати.

Тим часом начальник відділу екології міськради Анатолій Гламазда припустив, що причиною неприємного запаху у Луцьку можуть бути зливи автомобільними цистернами на поля фільтрації нечистот від цехів забою великої рогатої худоби та свиней. Стали відомі й результати лабораторних досліджень повітря на території полів фільтрації. Вони показали суттєве перевищення гранично допустимих концентрацій хімічних і біологічних речовин. Тільки вміст аміаку перевищує норму в 5-12 разів! Поза нормою і вміст сірководню.

Схожі новини