Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Турчинов розповів про операцію Росії з захоплення Донбасу

  • 14.04.2017, 12:42
  • 1 024

Росія почала операцію із захоплення сходу України задовго до захоплення будівель держорганів у Слов'янську.

Про це в інтерв'ю виданню "BBC Україна" заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов.

Він зазначив, що конфлікт на Донбасі почався ще до того, як бойовики почали захоплювати будівлі держорганів у Слов'янську.

"Паралельно з окупацією Криму російські спецслужби розпочали проект "Русская весна", який передбачав, що сепаратистським полум'ям мали були охоплені всі області півдня і сходу України. Діяли вони за однаковим сценарієм: захоплення адміністративних приміщень, мітинги з російською символікою, заклики до створення "народних республік" тощо", - наголосив Турчинов.

Він пояснив, що у той час до східних регіонів держави прибувала велика кількість молодиків і чоловіків, які насправді були агентами російських силовиків. Ці люди захоплювали прикордонні пропускні пункти й відкривали безконтрольний прохід для всіх охочих. Тим часом прикордонники, за словами Турчинова, відмовлялися стріляти по цим людям, адже вважали, що вони - цивільні.

"6 квітня ці "цивільні" синхронно напали на будівлі ОДА у Харкові й Донецьку і захопили приміщення СБУ в Луганській області. Причому луганська СБУ фактично передала їм без бою весь свій арсенал - не тільки зброю штатних працівників, а й озброєння, що зберігалось там на випадок особливих дій: вибухівку, важку автоматичну зброю, гранатомети", - зауважив Турчинов.

Він додав, що попри те, що українській стороні вдалося відвоювати Харків, у Луганську та Донецьку цього зробити не вдалося, адже тоді серед мирного населення були б жертви. Через кілька днів після цього спецназ Росії захопив адміністративні будівлі у Слов'янську. Саме тоді Турчинов й ухвалив рішення щодо початку антитерористичної операції.

Джерело: espreso.tv

Схожі новини