Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кабмін схвалив реформу Державної фіскальної служби

  • 29.03.2017, 17:11
  • 1 340

На цьому тижні буде створено спільний офіс реформ між Мінфіном і ДФС.

Кабінет міністрів України на засіданні у середу, 29 березня, затвердив концепцію реформування Державної фіскальної служби, а також нормативні акти щодо першого кроку реалізації концепції.

Реформа передбачає оптимізацію структури ДФС, впровадження інформаційних технологій, антикорупційні заходи, розвиток персоналу та оплату праці.

"У нас є бачення щодо першочергових кроків у реформі ДФС, які мають запроваджуватися найближчим часом. Перший - це реорганізація фіскальної служби в два етапи і другий - це зміна внутрішньої організаційної структури центрального апарату і територіальних органів", - сказав міністр фінансів Олександр Данилюк під час засідання уряду.

За його словами, зміна структури митниці, яка відбудеться з 1 травня, полягає у ліквідації юридичної особи на обласному рівні з метою централізації функцій.

"Тобто з наявних 27 митниць залишається одна централізована", - підкреслив Данилюк.

Крім цього, продовжив він, на рівні області будуть створені представництва центральної митниці з метою полегшення проведення адміністративних процедур і здійснення нагляду. Відповідно на регіональному рівні залишаються митні пости, які безпосередньо підпорядковуються центральному офісу.

Щодо реорганізації податкового блоку ДФС, глава Мінфіну повторив, що вона відбуватиметься в два етапи, для того, щоб мінімізувати потенційні ризики від організаційних змін.

За його словами, на першому етапі регіональні державні податкові інспекції (ДПІ) будуть ліквідовані як юрособи і перетворюються в центри з обслуговування платників податків, які надають виключно сервісні послуги.

"В результаті залишаться 25 юросіб в податковому напрямку замість нинішніх 186", - сказав він.

Крім цього, будуть ліквідовані 500 структурних підрозділів на рівні регіонів, понад 300 підрозділів по аудиту і роботі з боргом будуть ліквідовані на регіональному рівні та передані на обласний рівень.

На другому етапі, який буде реалізовуватися з 1 січня 2018 року, будуть ліквідовані юридичні особи на обласному рівні і створено міжрегіональне головне управління ДФС. На регіональному рівні залишається її відокремлені підрозділи.

Данилюк повідомив, що на цьому тижні буде створено спільний офіс реформ між мінфіном і ДФС.

За його даними, концепція побудована на спільному баченні міністерства і фіскальної служби, а також на базі рекомендацій технічної місії Міжнародного валютного фонду (МВФ), митно-прикордонної служби США, міністерства фінансів США, зведених митних стандартів Євросоюзу.

Джерело: Український тиждень

Схожі новини