Передплата 2024 ВЗ

Квасолю «ясько» вирощуватимуть у Підгірцях

  • 14.03.2017, 10:55
  • 2 087

У  селі Підгірцях, що на Стрийщині Львівської області, створять кооператив і вирощуватимуть білу квасолю “ясько” у рамках українсько-французького проекту.

Плани амбітні — щоб уже через два роки про Підгірці сказали, що це «те село, в якому відродили «ясько», і яке розвинулось завдяки цій агрокультурі».

Директор департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Наталія Хмиз розповіла, що у Стрийському районі, за історичними згадками, квасолю вирощують вже декілька століть.

За допомогою французького проекту «Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів у Львівській області» відібрали чотири райони, де вирощуватимуть “ясько”. Це — Стрийський, Жовківський, Яворівський та Пустомитівський райони.

Цей проект реалізовують посольство Франції в Україні, Агентство з розвитку міжнародного співробітництва в галузі сільського господарства та сільської місцевості (Франція) та департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА. У рамках проекту, зазначає Наталія Хмиз, важливо навчити людей технологічно правильно працювати. Я впевнена, що наші ресторани ще не відкрили для себе всього потенціалу квасолі “ясько”.

Французи поділилися планами на майбутнє. На території Львівської області вироблятимуть продукцію близько 200 людей. В області засадять квасолею тисячу гектарів, що становить 0,15% від площі усіх сільськогосподарських угідь області. На них хочуть зібрати 1,2 тисячі тонн врожаю.

Схожі новини