Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Блокада на сході опустить гривню?

  • 27.02.2017, 19:51
  • 1 568

У Нацбанку допускають черговий валютний стрибок. «Курс знову будуть розгойдувати штучно», – пояснює експерт.

“Продовження блокади торгівлі України з підконтрольним сепаратистам східним регіоном призведе до скорочення валютних надходжень у країну. Не тільки відсуне плани валютної лібералізації, а й може вимагати “антикризових” заходів, - повідомила глава Нацбанку Валерія Гонтарева в інтер’ю Reuters. - Негативні наслідки для нашого платіжного балансу можуть бути на рівні 2 млрд. доларів США. З одного боку, можемо бачити зменшення надходження валютної виручки від металургів, з іншого — попит на валюту, необхідну для закупівлі вугілля”.

Деякі експерти прогнозують: вже у березні-квітні долар може вирости у ціні на 2-3 гривні. Замість обіцяного пом’якшення на валютному ринку, Нацбанк може знову запровадити жорсткі правила. Такий досвід в українців вже є. Восени 2014 року, коли курс гривні через події на сході впав до історичного мінімуму, з восьми до 36 гривень за долар, Нацбанк ввів жорсткий контроль за валютними операціями і обмежив купівлю іноземної валюти.

“Блокада не має жодного відношення до курсу гривні. Нацбанк спільно з урядом штучно розгойдує курс, але мусить якось це пояснити населенню, - коментує “ВЗ” економіст Андрій Новак. - У нас уже рік немає підстав для знецінення гривні, а девальвація є. У такий спосіб Кабмін і НБУ вирішують два питання — наповнюють державний і місцеві бюджети через інвестиційний ефект, який супроводжує девальвацію, та задовольняють апетити фінансово-промислових груп, зорієнтованих на експорт. У 2017 році в Україні буде спостерігатися економічне зростання, хоч і незначне. 2016-й став переломним, коли на зміну стадії падіння в економіці, яка тривала більше чотирьох років, прийшла стадія зростання, котру демонстрували всі сфери економіки (промисловість — на 2,5%, аграрний сектор — майже на 5%, будівництво — на 13%). Це пояснюється явищем, яке називається “економічним циклом”. Економіки всіх країн без винятку розвиваються по синусоїді. З 2012 року, коли почався спад ВВП, пішли вниз. Якби не війна, яку розв’язала Росія проти нас, сягнули би дна раніше, у 2014-му. Через війну падіння продовжилося. Але навіть війна не може змінити законів економіки. У 2016 році досягли економічного дна і почали рух вгору. Відмінити цього не можна. Проте без ефективних реформ зростання буде повільним. У 2017-му, прогнозую, буде на рівні 2-2,5%. Це — той мінімум, для якого нічого не потрібно робити”.

А тим часом...

Валерія Гонтарева готується піти у відставку. Така інформація просочилася у ЗМІ з джерел, наближених до Адміністрації президента. Як пише “Економічна правда”, пані Гонтарева хоче звільнитись за власним бажанням, однак поки що президент Петро Порошенко не готовий її відпустити, оскільки немає нової реальної кандидатури на цю посаду. Активно шукати заміну нинішній очільниці Нацбанку почали на Банковій тиждень тому. Якщо знайдуть, пані Гонтарева оголосить про свою відставку у четвер, 2 березня. Водночас прес-служба НБУ не підтвердила цієї інформації. Подейкують, у крісло Гонтаревої “сватають” Арсенія Яценюка...

Схожі новини