Передплата 2024 ВЗ

У Тернополі – проща до найдавнішого лику Христа

  • 20.02.2017, 19:13
  • 3 321

До чудотворної ікони – кілометрові черги.

У Тернополі – проща до найдавнішого лику Христа
У Тернополі – проща до найдавнішого лику Христа

До Тернополя привезли чудотворну ікону Ісуса Христа, яка родом із Ватикану — захристії Папи Римського. Унікальну святиню виставлено у тернопільському архікатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. Перед тим реліквія була у Зарваниці. Помолитися до неї, доторкнутися можна буде до 22 лютого. Уже кілька днів тисячі вірян стоять у кілометрових чергах. Храм працює цілодобово. Священики моляться, зокрема, за мир в Україні.

Науковці розглядають цей образ як одне із найдавніших зображень лику Христа, які дійшли до наших днів. Лик відомий також іншими назвами — Спас Нерукотворний, Святий Лик, Зображення з Едесси, або Мандиліон, що у перекладі означає «обрус». Історія створення нерукотворного образа оповита багатьма легендами. За однією з них, під час страждальної Хресної дороги свята Вероніка витерла обличчя Ісуса Христа. На цьому полотні залишився образ Ісуса. Друга версія — Ісус Христос витер полотном своє обличчя, щоб дати його для зцілення царя Авгаря. Той справді одужав. Едеський король наказав закрити і замурувати чудодійну реліквію в одному з храмів Едесси (південний схід Туреччини), щоб її не втратити. Згодом під час реставрації собору реліквію віднайшли...

Як розповів “ВЗ” прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ отець Олег Харишин, чудотворна ікона Ісуса Христа уже вдруге в Україні. Два роки тому її привозили до Львова (виставляли у соборі Святого Юра). “Привезення цієї святині до нас — це добрий жест Папи Римського Франциска на підтримку українців у нелегкий час війни, — каже Олег Харишин. — Ця ікона повинна скріпити віру і дух людей. Йти до неї треба з чистими помислами і вірою в серці в Бога”.

Фото: УНІАН

Схожі новини