Передплата 2024 ВЗ

Розвідка ЄС заперечила причетність Гюлена до спроби перевороту в Туреччині

  • 18.01.2017, 15:35
  • 690

Прикриваючись зачистками, президент Ердоган має намір домогтися змін в конституції і перетворити країну на президентську республіку.

Опозиційний проповідник Фетхуллах Гюлен, який живе у США, навряд чи причетний до спроби перевороту в Туреччині, а президент Реджеп Ердоган збирався нанести потужний удар по опозиції напередодні цих подій. Про це з посиланням на документ Розвідувального центру ЄС (EUINTCEN) пише низка західних ЗМІ, зокрема, британська газета The Times та німецьке видання Die Presse, передає УТ.

Аналітики центру дійшли до висновку, що переворот був організований низкою супротивників Ердогана, представниками таких груп, як «кемалісти», і його керівної Партії справедливості і розвитку.

На думку аналітиків, «спроба перевороту стала спусковим механізмом для початку хвилі зачисток, яка планувалася заздалегідь». Доказом цього є факт, що в списках розшукуваних осіб значилися не тільки «гюленісти», але і представники громадянського суспільства, які критикують правлячу партію.

У доповіді йдеться про те, що Ердоган намагався знищити рух Гюлена в Туреччині, оскільки він був його єдиним реальним суперником на шляху до абсолютної влади.

Видання пишуть, що президент Ердоган, прикриваючись зачистками, має намір домогтися змін в конституції і перетворити Туреччину на президентську республіку з розширеними повноваженнями для глави держави.

Схожі новини