Передплата 2024 «Добрий господар»

Мін’юст прийняв рішення про повернення з Росії політв'язня Вигівського

  • 31.12.2016, 13:29
  • 873

Суд має привести вирок РФ у відповідність до українського законодавства. після цього стане можливою передача ув'язненого.

Міністерство юстиції прийняло рішення про прийняття засудженого російським судом Валентина Вигівського в Україну для подальшого відбування покарання на підставі Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року. Про це повідомила прес-служба Мін’юсту.

Як зазначається, відповідні документи вже відправили до Дарницького районного суду міста Києва з клопотанням про приведення вироку суду Російської Федерації, яким засуджено Валентина Вигівського, у відповідність із законодавством України.

Після отримання копії ухвали суду Мін’юст направить до РФ інформацію про прийняте рішення разом із копією ухвали суду. За цим, при наявності згоди всіх сторін, має відбутися передача ув’язненого.

Такі дії Мін’юсту стали можливі після того, як 4 квітня до Міністерства юстиції надійшло звернення Петра Вигівського з проханням вирішити питання про передачу з Росії в Україну його сина Валентина Вигівського, якого російська судова система призначила винним у "шпигунстві".

Нагадаємо, що у вересні 2014 року Валентин Вигівський був незаконно затриманий російською окупаційною владою на тимчасово окупованій території АР Крим та обвинувачений у шпигунстві. Незважаючи на неодноразові звернення української сторони, консульські посадові особи України майже 8 місяців з часу арешту не допускалися до ув’язненого співвітчизника. Крім того, впродовж 15 місяців російські слідчі органи здійснювали на громадянина України психологічний тиск, намагаючись отримати від нього потрібні слідству свідчення та визнання провини, а судові слухання у його справі проходили у закритому режимі. У грудні 2015 року московський суд засудив Вигівського до 11 років позбавлення волі у колонії суворого режиму.

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини