Передплата 2024 «Добра кухня»

Рак грудей діагностують щопівгодини

  • 26.10.2016, 19:47
  • 1 404

16 тис. жінок щороку хворіють на рак грудей. Захворювання діагностують щопівгодини.

Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка незалежно від віку. Але найвразливіші ті, кому за 40 років, каже Орест Вовк, головний лікар Полтавського обласного онкодиспансеру.

"На можливість виникнення хвороби впливають й інші фактори: спадковість, пізня менопауза, ранній початок місячних - до 12 років, пізні перші пологи - після 30 років або їх відсутність, переривання вагітності, фіброзно-кістозна мастопатія, гормональні порушення. До цього переліку можна додати також негативні екологічні фактори - куріння, алкоголь, неправильне харчування, ожиріння. Але найголовніше - спадковість. Якщо є мутація гена BRCA1, то ймовірність захворіти на рак молочної залози більш як 80%", - зазначає Орест Вовк.

Захворюваність однаково поширена в сільській місцевості і в містах. Кожна третя жінка звертається по медичну допомогу до лікаря на III-IV стадіях захворювання, коли вже пізно. Якщо вчасно діагностувати хворобу і лікуватися, тривалість життя продовжується в середньому на 25 років.

"Основні методи виявлення захворювання - самообстеження грудей, систематичні профілактичні огляди, спостереження та лікування передпухлинної патології, щорічні мамографічні й ультразвукові дослідження. Вид обстеження вибирає лікар", - додає Орест Вовк.

Щорічно в Україні від раку грудей помирає понад 9 тис. жінок - таку цифру озвучила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє ВВС.Україна. За 25 років незалежності країни від цього типу раку померли понад 230 тис. українок.

Схожі новини