Передплата 2024 «Добра кухня»

МЗС: «Показ у Києві скандального фільму "Волинь" не скасували, а перенесли»

  • 17.10.2016, 19:18
  • 1 114

У МЗС відзначили, що зараз "несприятливий час" для показу "Волині".

Показ у Києві суперечливого польського фільму "Волинь" не скасували, а перенесли "на більш пізній період". Про це 17 жовтня повідомила речниця МЗС України Мар'яна Беца.

"За взаємною згодою показ перенесли на більш пізній період", — розповіла Беца.

На уточнення про те, чи спільно ухвалювалося таке рішення, пані Беца відповіла: "Наскільки я розумію, так". У МЗС відзначили, що зараз "несприятливий час" для показу "Волині". Коли фільм все ж покажуть в Києві, наразі точно не повідомляють.

Мар'яна Беца уточнила, що дату показу також визначатимуть спільно Польський інститут в Києві та МЗС України.

17 жовтня стало відомо, що польський інститут у Києві скасував запланований на 18 жовтня показ суперечливого фільму "Волинь" режисера Войцеха Смажовського. Показ за участю режисера й українських гостей, а також обговорення стрічки мали відбутися у кінотеатрі "Київ".

Першими про скасування повідомили польські ЗМІ з посиланням на директорку Інституту Еву Фігель. У Польському інституті згодом підтвердили цю інформацію.

Фільм "Волинь" викликав антиукраїнські настрої в Польщі. Так, 9 жовтня в селі Верхрата на сході Польщі радикали зруйнували пам'ятник воїнам Української повстанської армії. За останні два роки це вже 14-е руйнування українського поховання в Польщі. За два дні до того вийшов в польський прокат фільм "Волинь".

Зазначимо, що скандальний фільм “Волинь" розповідає про Волинську трагедію — етнічні чистки у 1943 році, внаслідок яких загинули десятки тисяч людей. Українські критики засвідчують, що фільм спотворює історичні реалії та роздмухує ненависть поляків до українців.

Нагадаємо, 22 липня Нижня палата польського парламенту ухвалила резолюцію щодо Волинської трагедії, назвавши її геноцидом польського народу. За рішенням Сейму, 11 липня оголосили Національним днем пам’яті. Перед цим Петро Порошенко у Варшаві поклав квіти до пам'ятника жертвам Волинської трагедії, ставши на коліно перед ним. Президент Польщі Анджей Дуда високо оцінив такий крок української делегації.

Джерело: BBC

Схожі новини