Передплата 2024 ВЗ

У Росії працює 40% українських заробітчан

  • 12.10.2016, 10:56
  • 2 635

В Росії працює до 40% усіх трудових мігрантів з України. Росія разом із Польщею залишається країною, яку найчастіше відвідують співвітчизники.

Про це пише "Дзеркало тижня".

В останні два роки кількість українців, які їздять до РФ, скорочується. 2013-го Росію відвідали понад 6 млн, 2015-го — трохи більше 4 млн українців. За даними міграційної служби РФ, на території Росії перебуває 2,1 млн українців працездатного віку.

Останнє дослідження трудової міграції в Україні проводив 2012-го Інститут демографії та соціальних досліджень і Держстат. Мігрант, який шукає роботу в РФ, — це чоловік, переважно з сільської місцевості (понад 60%), зайнятий важкою фізичною працею, який часто працює нелегально (понад 20%) і виїжджає на заробітки на кілька місяців. Найчастіше це житель однієї із західних областей (понад 70%).

Утім, експерти банківського сектора зазначають: цього року лише 20—25% грошових переказів із РФ йдуть у західні області.

Після арешту в Москві журналіста агентства "Укрінформ" Романа Сущенка, якого спецслужби РФ звинуватили у "шпигунстві", в Україні заговорили про запровадження візового режиму з РФ. У парламенті триває дискусія про доцільність такого рішення. Один із аргументів, які наводять противники, — візи ускладнять життя українським заробітчанам.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін зазначив, що питання "вимагає серйозної політичної опрацювання та логістики". МЗС закликало наших громадян утримуватися від поїздок до Росії.

Схожі новини