Передплата 2024 «Добрий господар»

Тягнибок пояснив, чому став націоналістом

  • 31.08.2016, 12:55
  • 1 303

29 серпня виповнився 141 рік від дня народження видатного політичного діяча Західноукраїнської Народної Республіки Льонгина Цегельського, який є предком лідера Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олега Тягнибока.

Про це написав Олег Тягнибок на своїй сторінці у Facebook, пише Еспресо.

«Покоління й покоління українців мріяли і боролися за нашу незалежність, зокрема й мої предки,- Це і той самий Льонґин Цегельський, який століття тому був одним із батьків-засновників Західно-Української Народної Республіки, а потім зачитував Акт Злуки між УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві. Це також другий прадід — Ігнатій Цегельський, якого московські окупанти запроторили в мордовські концтабори на 10 років, бо він, будучи священиком, освячував українські підрозділи».

Тягнибок зазначає, що радянська влада мало не винищила його родину.

«Рідний брат моєї бабці — лікар УПА Петро Скобельський, який поліг від енкаведистської кулі, рятуючи життя пораненого повстанця у травні 1945-го… І мій дідусь — о. Артемій, який відмовився перейти під Московське православ'я, за що його на сім років вислали до Сибіру разом із родиною… І його двоюрідні брати: Микола Цегельський, який згинув у таборі суворого режиму, та Роман Лиско, якого москалі живцем замурували в стіні горезвісної тюрми на Лонцького… І, зрештою, моя Мама, яку відправили на заслання ще дитиною, у чотирирічному віці», - пише Олег Тягнибок.

Лідер «Свободи» висловив сподівання, що наступні покоління його родини не будуть змушені продовжувати боротьбу, яку майже сторіччя вели предки.

«Моя мотивація є такою самою, як і в моїх предків та, мабуть, й у мільйонів українських батьків. Бажаю одного: щоби ні наші діти, ні онуки більше не мусіли боротися за незалежність. Нехай вони щасливо живуть і самі творять своє майбутнє на своїй, Богом даній землі», - зазначив лідер «Свободи».

Схожі новини