Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В ООН і США висловили занепокоєння «гуманітарною операцією» в Алеппо в Сирії

  • 29.07.2016, 08:29
  • 838

В ООН і США висловили занепокоєння заявою Росії про «широкомасштабну гуманітарну операцію» в обложеній урядовими військами Сирії частині міста Алеппо на півночі країни, яку контролюють повстанці.

Заступник генерального секретаря ООН із гуманітарних питань і термінової гуманітарної допомоги Стівен О’Браєн попередив, що вихід через оголошені Росією «гуманітарні коридори» з оточених районів міста має бути суто добровільним, а тим, хто буде виходити, має бути гарантований захист.

Постійний представник США в ООН Саманта Пауер, зі свого боку, висловила занепокоєння закликами сирійської влади до мешканців оточеної частини Алеппо, що попереджає про необхідність залишити ці райони і закликає, за словами посла, «довірити свої життя тому урядові, який їх бомбардував і морив голодом».

Державний департамент США заявив, що занепокоєний оголошенням Москви про «гуманітарну операцію» в Алеппо, бо вона виглядає як вимога до оточених супротивників режиму здатися, а до цивільних мешканців примусово покинути місто.

Правозахисна організація Human Rights Watch попередила владу Сирії, що відкриття можливостей вийти з оточеної частини Алеппо не дає сирійським і союзним до них російським військам права продовжувати блокаду цих районів і далі обстрілювати їх. Пропозиція виходу не означає, що ті люди, що залишаться, стануть законними воєнними цілями, наголосив заступник директора організації у справах Близького Сходу Надім Хурі.

Раніше в четвер Росія, що підтримує режим президента Сирії Башара аль-Асада, заявила, що разом із владою пропонує «гуманітарні коридори» для виходу з обложеної частини Алеппо цивільного населення, а також бійців супротивників режиму, що забажають скласти зброю. Асад, за повідомленнями, пообіцяв амністію повстанцям, що складуть зброю і здадуться протягом наступних трьох місяців.

Фактична облога сирійськими урядовими військами та їхніми союзниками частини міста Алеппо, де перебуває 250—300 тисяч людей, триває вже понад тиждень. Цю частину контролює переважно коаліція сил супротивників режиму Асада різного спрямування — і загонів поміркованої опозиції, підтриманих Заходом і арабським світом, і бойовиків ісламістських угруповань, пов’язаних із мережею «Аль-Каїда» і визнаних значною частиною світу терористичними.

Джерело: Радіо Свобода

Схожі новини