Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сепаратистський сайт опублікував персональні дані українських військових та правоохоронців

  • 07.06.2016, 12:42
  • 1 154

Згідно з відповіддю Нацполіції на звернення омбудсмена, особи, чиї дані оприлюднені, можуть прийти до поліції з заявою.

Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини виявив сайт http://tribunal-today.ru, на якому оприлюднено персональні дані осіб, як стверджується, військовослужбовців та працівників правоохоронних органів України, а саме: прізвища, імена, по батькові, фотографії, дати народження тощо. Про це повідомила прес-служба омбудсмена.

Як зазначається, за оприлюднення таких даних передбачена кримінальна відповідальність за ст.182 ККУ.

У зв’язку з цим, Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини направив звернення до Національної поліції України, Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України з пропозицією розпочати кримінальне провадження та заблокувати зазначений сайт.

Згідно з відповіддю Нацполіції на звернення, особи, чиї персональні дані оприлюднив сайт, можуть прийти до поліції з заявою.

Крім того, в омбудсмена наголосили, що введені дані для пошукових запитів можуть певним чином зберігатися в системі сайту, тому це може призвести до подальшого їх поширення.

Як повідомлялося, раніше сепаратистський сайт опублікував базу даних журналістів, які отримували акредитацію в зону АТО. Згідно з інформацією на сайті, список актуальний станом на 10 жовтня 2014 року. У ньому наявні особисті номери телефонів окремих працівників ЗМІ. У СБУ повідомили, що розпочали перевірку факту оприлюднення даних.

Імовірно, такий крок сепаратистів став відповіддю на дії українського сайту "Миротворець", який оприлюднив списки понад 5 тисяч журналістів, "акредитованих" для роботи на окупованих територіях "ДНР" та "ЛНР", що викликало широкий осуд у громадськості.

Джерело: Тиждень.ua.

Схожі новини