Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Гриневич: "Польща переманює українських студентів безкоштовним навчанням"

  • 06.05.2016, 18:33
  • 1 535

Міністр освіти України Лілія Гриневич скаржиться на те, що українські студенти масово виїжджають у Польщу на навчання, повідомляє Радіо Свобода.

Через відсутність державного замовлення серйозні проблеми виникають у професійних технічних училищ — ПТУ. Цю ситуацію вже використовує сусідня країна - Польща. Там українцям пропонують безплатну професійну технічну освіту.

"Якщо в нас є проблеми з ПТУ, одразу відповідно реагує сусідня країна для того, щоб запросити наших учнів до себе. І так само студентів. В Україні зросла кількість студентів, які навчаються саме в Польщі. А ми зі свого боку недостатньо підтримуємо навчальні заклади і з точки зору покращення якості системи освіти, і фінансово", — підкреслила міністр освіти.

Неприпустимо, щоб система середньої професійної технічної освіти підтримувалася лише бізнесом, а не державою, вважає Лілія Гриневич. Для вирішення недофінансування ПТУ потрібно формувати регіональні замовлення.

За даними Центрального статистичного офісу Польщі, станом на листопад минулого року у країні навчалися 57 тисяч іноземних студентів. Це на 11 тисяч більше, ніж 2014 року. Більше половини іноземних студентів - українці — 53% станом на кінець минулого року. В абсолютних цифрах кількість українських студентів за рік зросла на 7 тисяч.

Схожі новини