Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Анна Франк загинула раніше, аніж вважалося

  • 01.04.2016, 20:39
  • 2 255

Анна Франк - єврейська дівчина-підліток, чий щоденник став символом Голокосту.

Анна та її сестра Марго згідно з офіційними даними померли 31 березня 1945 року. Франк померли від тифу в концентраційному таборі в Берген-Белсені, втім офіційна дата смертей дівчат досі не відома. Про це повідомляє live science, передає Gazeta.ua.

Нині Будинок Анни Франк - організація, що присвячена збереженню пам'яті Анни в Амстердамі, випустила нове дослідження, яке датує смерть Анни в лютому 1945 року. Дослідження засноване на повторному аналізі старих документів і свідчень виживших очевидців з табору.

Протягом нацистської окупації Амстердама, Анна Франк і її сім'я протягом двох років жила в конспіративній квартирі в будинку, де працював батько дівчат. Саме в ці роки Анна вела свій знаменитий щоденник, який був опублікований посмертно. 4 серпня 1944 року донощик привів поліцію до схованки сім'ї Франк. Родина була заарештована разом з іншою сім'єю, яка переховувалась разом з ними.

Будинок Анни Франк розповідає про трагічну долю її сім'ї. Спочатку Франки були відправлені в транзитний табір у Вестерборк, а потім в Аушвіц-Біркенау, куди Енн, Марго та їх матір прибули на початку вересня 1944 р .

1 листопада 1944 року Анна і Марго були відправлені в концентраційний табір у Берген-Белсені після принизливого відбору, коли лікарі та працівники табору вирішували їх здатність працювати. Згідно зі звітом, ув'язнені не мали ні найменшого уявлення про їх призначення.

Кілька свідків згадують, що бачили Анну і Марго приблизно 7 лютого, але пізніших згадок про сестер в концентраційному таборі немає.

"Вона виглядала, як скелет. На той момент вона вже ходила загорнута в ковдру, оскільки її одяг кишів вошами," - згадував Натан Бліц, однокласник Анни (також в'язень табору).

Кілька свідків відзначили, що Анна та Марго мали симптоми тифу раніше, аніж 7 лютого. Хвороба, що переноситься вошами, вбиває протягом 12 днів. З огляду на слабкий стан Анни та її сестри, маловірогідно, що вони були живими у березні.

За словами Анни Франк, за день в таборі помирало близько 1000 людей, допоки в'язнів не визволили в квітні 1945 року.