Передплата 2024 «Добрий господар»

Українські спецслужби забрали з окупованого Донбасу 18 в'язнів

  • 05.02.2016, 18:47
  • 1 008

Це особи, що здійснили важкі злочини, за вироками українських судів отримали великі терміни ув'язнення ще до початку конфлікту на Донбасі.

5 лютого омбудсмен Валерія Лутковська разом зі співробітниками СБУ і державної пенітенціарної служби України забрали 18 засуджених, яких з окупованих територій передали для відбування покарання в тюрмах на підконтрольній українській владі територіях. Про це у Facebook написала представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко.

За її словами, це особи , що здійснили важкі злочини, за вироками українських судів отримали великі терміни ув'язнення (є і ті, хто отримав довічне ув'язнення), ще до початку конфлікту на Донбасі.

«На сьогодні в тюрмах на окупованих територіях залишається близько 10 тисяч тих, хто відбуває покарання за вироками українських судів, майже тисяча з них хотіла б відбувати залишок покарання на підконтрольній території ( тут проживають їхні родичі) і ми маємо список, в якому близько 300 осіб, чиї рідні звернулися до уповноваженого з прав людини Лутковської, пенітенціарної служби чи мінської гуманітарної групи з проханням сприяти у такому переміщенні. Всі ці дані вносимо в єдиний список і ось сьогодні відбулася 4 подібна операція передачі засуджених», — зазначила вона.

«Попри те, що ці люди вчинили важкі злочини — вони також громадяни України і держава так само дбає про їхні права, як то право на листування, побачення і тд. Список тих, кого передають українській стороні, формує інша сторона, — а омбудсмента пенітенціарники забирають тих, кого бойовики згодні передати. Як правило, це особи, що мають великий термін ув'язнення і відбувають покарання за дуже важкі злочини», — наголосила Геращенко.

Водночас вона зауважила, що новин про можливу дату звільнення заручників на сьогодні , на жаль, немає.

«Працюємо. На сьогодні в списку заручників 140 осіб, ми шукаємо місцезнаходження деяких із них, і вважаємо , що розблокувати процес звільнення потрібно , в першу чергу звільнивши хворих, жінок, людей з важкими пораненнями і діагнозами. Відповідний список на 25 осіб ми передали іншій стороні ще на початку січня. 13 січня представники ОРДО - ОРЛО в Мінську пообіцяли звільнити більше 20 людей із цього списку. ОБСЄ зробило обнадійливу заяву про розблокування процесу. Але поки що нікого не відпустили. Тема звільнення буде однією із пріоритетних наступного тижня під час зустрічі міністрів закордонних справ у нормандському форматі у Німеччині», — резюмувала вона.

Джерело: Тиждень.ua.

Схожі новини