Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Французький науковець довів недолугість Путіна-політика

  • 08.10.2015, 15:55
  • 964

Наслідки російської інтервенції в Сирії на підтримку режиму Башара Асада, а також дії РФ в Україні свідчать лише про те, що Путін є поганим стратегом, оскільки застосування ним військової сили приносить протилежні бажаним результати.

Такого висновку дійшов французький професор політичних наук Центру військових досліджень Університету південної Данії Олів'є Шмітт (Olivier Schmitt), аналіз якого опублікувало впливове французьке видання Liberation.

«Потрібно встановити просту істину: Путін - поганий стратег. Хороша стратегія полягає в узгодженні засобів (військових) і цілей (політичних). На початку свого відкритого протистояння із Заходом Путін виявився неспроможним перетворити використання збройних сил у політичні результати, що робить малоймовірним його занесення до списків великих стратегів», - пише науковець.

Шмітт на українському прикладі доводить нікчемність Путіна як стратега, резонно зауважуючи, що ні торговельні війни з Києвом, ні проросійський Янукович-президент, ні російська пропаганда, ні анексія Криму не допомогли Москві досягти своїх цілей.

«Росія захопила Крим, який вважала суто з націоналістичної точки зору своєю критично важливою вотчиною, при цьому порушивши свої зобов'язання за Будапештським меморандумом та викликавши неприйняття Заходу», - зазначає професор, нагадавши, що згодом росіяни підтримали війну на сході країни. Усвідомивши, що уряд в Києві не має наміру йти на поступки, Росія намагається «заморозити конфлікт» і у такий спосіб зробити Україну більш поблажливою, припускає експерт. А тим часом, на його думку, західні санкції у поєднанні з падінням цін на нафту зіштовхують економіку Росії у глибоку рецесію, Швеція і Фінляндія обмірковують можливе членство в НАТО, решта членів Альянсу збільшують оборонні витрати, а США розгортають війська в Європі.

«Іншими словами, російські військові дії отримували результати, протилежні очікуванням», - констатує професор. На його думку, по-перше, це набагато більш ворожий уряд України, ніж слухняний попередній. По-друге, солідарність у рамках НАТО залишається незмінною, а американські війська впритул наблизилися до кордонів Росії, що з політичної точки зору є повним провалом Путіна.

Аналізуючи розвиток ситуації в Сирії, експерт продовжив глузувати з «геніального ходу» Кремля. «Москва тепер підтримує режим, який контролює лише п'яту частину території Сирії і чия армія зменшилася на дві третини. До того ж наявних сил та засобів російського контингенту недостатньо, щоб знищити «Ісламську державу», якщо вона є фактичною ціллю», - зазначив Шмітт. Згідно з його оцінками, мета авантюри Росії полягає не у знищенні ІД, а в тому, щоб занурити регіон у криваву громадянську війну. При цьому на росіян чекають як втрати на полі бою, так і проблеми, пов’язані зі стагнацією економіки, яка не спроможна одночасно підтримувати амбітний план з модернізації збройних сил та рівень поточних витрат. «Звичайно, Путін схотів нашкодити у будь-який спосіб західним державам, його дії також мають прямі наслідки для життя тисяч українців і тепер сирійців, але послідовність такої політики не є успішною. Вона насправді лише маскує реальні обмеження російської дипломатії», - підсумував експерт.

Зазначимо, що Олів'є Шмітт є фахівцем у галузі теорії міжнародних відносин, стратегічних досліджень та сучасної війни. До його творчого доробку належить низка наукових досліджень, статей та публікацій у європейських ЗМІ.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини