Передплата 2024 «Добра кухня»

Нобелівську премію з фізики за 2015 рік присудили за дослідження маси нейтрино

  • 06.10.2015, 13:51
  • 771

Премію розділили два вчених.

Нобелівську премію в галузі фізики за 2015 рік отримали Такаакі Каджіта (Японія) і Артур Манкдоналд (Канада) за дослідження нейтрино і експерименти зі встановлення маси цієї елементарної частинки. Про це Нобелівський комітет повідомив на спеціальній прес-конференції у столиці Швеції Стокгольмі.

"Відкриття змінило наше розуміння найбільш сокровенних процесів у матерії і може виявитись вкрай важливим для нашого розуміння всесвіту", - йдеться у прес-релізі комітету.

Сума Нобелівської премії цього року становить 953 тисячі доларів США. Дослідники розділять її навпіл.

Нагадаємо, в 2014 році нагороду в галузі фізики присудили за відкриття в області LED-технологій японцям Ісомо Акасакі, Хіроші Амано і громадянину США японського походження Сюдзі Накамурі.

Зазначимо також, що в цьому році першими Нобелівську премію в галузі фізіології та медицини розділили троє вчених — одну половину отримали в рівних частинах Вільям С. Кемпбелл (США) і Сатоші Умура (Японія) за відкриття нових способів лікування захворювань, викликаних черв'яками-паразитами, друга дісталася Юю Ту (Китай), відкрила новий спосіб лікування малярії.

Схожі новини