Передплата 2024 «Добра кухня»

Німеччина святкує 25 років об'єднання

  • 03.10.2015, 17:27
  • 840

У суботу, 3 жовтня, Німеччина відзначає ювілейну 25-ту річницю об'єднання.

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

Центром цьогорічних урочистостей буде Стара опера у Франкфурті-на-Майні.

Серед майже 1500 запрошених багато політичних знаменитостей. Свою участь у заході підтвердили федеральний президент Йоахім Гаук, канцлер Ангела Меркель, спікер Бундестагу Норберт Ламмерт та голови урядів більшості федеральних земель. Крім того, очікують прибуття колишнього міністра закордонних справ ФРН Ганса-Дітріха Геншера, голови Європейської Комісії Жан-Клода Юнкера та південнокорейського міністра об’єднання Хон Йон Пйо.

Ще в п'ятницю у Франкфурті-на-Майні розпочалися святкування. До неділі тут очікують понад мільйон відвідувачів. Вони зможуть взяти участь у понад 300 заходах уздовж набережної Майну, де 16 федеральних земель представлятимуть своє культурне та кулінарне розмаїття.

На початку святкувань прем'єр-міністр уряду федеральної землі Гессен Фолькер Буф'є назвав об'єднання Німеччини "дивом". "25 років тому подолано диктатуру, мур та колючий дріт. І це без жодного пострілу", - наголосив чинний голова Бундесрату. Так повелося, що головне свято представляє саме та федеральна земля, представник якої очолює Бундесрат. Утім, святкують нині й в Берліні, так само як і в інших містах.

Серед тих, хто привітав німців з 25-річчям об'єднання був і голова Держдепартаменту США Джон Керрі. "Своїми діями задля демократії, прав людини та добробуту сьогоднішня об’єднана Німеччина надихає людей в усьому світі ", - заявив Керрі.

Утім, у Бундестазі лунали й критичні голоси. Так, уповноважена федерального уряду з питань східних земель Ірис Гляйке вважає, що з 1990 року не все позитивно відбувалося для східної частини країни. "Мали місце не лише успіх та постійне зростання", а й "страшенне безробіття" та серйозні прорахунки. Хоч сьогодні зближення рівня життя успішно триває, але "процес надолуження повільно посувається роками", - додає Гляйке.

Не обійшлося і без протестів. Акція переважно крайньолівих пройшла центром Франкфурта-на-Майні. "Те, що ви святкуєте - це розшарування, бідність та відмежування", - скандували учасники. За даними інформагенцій, у протесті взяло участь близько тисячі демонстрантів.

Схожі новини