Передплата 2024 ВЗ

В Україні зняли документальний фільм про капеланів в АТО

  • 23.09.2015, 13:44
  • 1 559

У Києві відбувся прем’єрний показ документального фільму «Капелани».

Про це VIDIA повідомили у прес-службі творчої групи картини.

Стрічка «Капелани» — це спроба побачити війну в Україні очима чотирьох священиків, військових капеланів, які несуть службу в зоні проведення АТО.

Презентацію фільму відвідали представники духовенства, громадські діячі, діячі культури, волонтери, військові, які повернулись із зони АТО. На заході біли присутні віце-прем’єр-міністр — Міністр культури України В’ячеслав Кириленко та глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Фільм представили продюсер Павло Казанцев та автор Валентин Дігтяренко.

«Цей фільм не про війну, а про людей, тому ми не спекулювали сльозами і патріотичним пафосом. Ця документальна стрічка розповідає про капеланське служіння і має на меті зробити військових священиків більш зрозумілими для глядача», — розповів автор фільму Валентин Дігтяренко.

За словами Блаженнішого Святослава, цей фільм є фільмом «про український народ, який відстоює свою гідність, свою свободу, відстоює незалежність своєї країни і тим самим будує своє майбутнє».

«Коли ми добре вслухаємось в слова фільму, ми почуємо голос свого народу, який воюючи є народом святим. Не можна перемогти ворога, якщо не знайдеш в собі любові і святості. Наш народ — народ Героїв і великих людей» , — сказав глава УГКЦ.

Головними героями фільму стали отці Андрій Зелінський, Іван Ісаєвич, Ігор Федоришин та Любомир Яворський. В основу сюжету фільму покладено наймасштабніше військове паломництво, яке щороку відбувається у французькому містечку Люрд. Тисячі солдатів з часів Другої Світової війни збираються, аби разом молитися за загиблих побратимів та перепросити один одного за усі військові конфлікти. Цього року в українській делегації до заходу долучилися молоді хлопці, які пройшли війну на Донбасі та капелани, що побували на передовій у зоні АТО. У Люрді серед розмаїття культур, мов та військових одностроїв народжується розуміння — у війні апріорі не може бути переможців.

Робота над фільмом тривала понад рік. Географія зйомок — від Закарпаття до Донбасу, а також Польща, Німеччина та Франція.

Схожі новини