Передплата 2024 «Добра кухня»

Росія переманила українських студентів до вишу, що зорієнтований на війський комплекс

  • 27.07.2015, 13:55
  • 944

До Москви поїдуть близько 50 українських студентів для навчання у виші, що зорієнтований на військово-промисловий комплекс Росії.

Про це йдеться у заяві Міністерства освіти з приводу функціонування в Україні філії Московського фізико-технічного інституту (МФТІ), передає Еспресо.TV.

Про факт роботи в Україні цього філіалу Міносвіти повідомила група батьків випускників. Аналогічне звернення вони направили до СБУ.

Діяльність російського вишу на території України здійснюється завдяки співробітникам Фізико-технічного навчального-наукового центру Національної академії наук України (ФТННЦ НАНУ), розташованого в Києві.

"У складі ФТННЦ НАНУ функціонує Київське відділення Московського Фізико-технічного інституту, що здійснює набір студентів для навчання у МФТІ. Навчання студентів з 1-го по 4-й курси здійснюється у МФТІ у місті Долгопрудний Московської області, на 5-6-му курсах студенти навчаються на базових кафедрах ФТННЦ НАНУ у науково-дослідних інститутах НАН України", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається в прес-службі, при ФТННЦ НАНУ також функціонує Українська заочна Фізико-технічна школа, у якій навчаються учні загальноосвітніх закладів України 8, 9, 10 та 11 класів. Науково-методичне керівництво Українською заочною Фізико-технічною школою здійснює МФТІ.

"Попри неоголошену війну, яку Росія веде проти України, у 2015 році ФТННЦ НАНУ оголошував черговий набір студентів на навчання до МФТІ. У період з 1 по 7 липня відбулися вступні іспити з математики, фізики, російської мови, за результатами яких близько 50 талановитих українських випускників поїдуть на навчання до столиці держави-агресора", - повідомляється в прес-службі.

МОН вважає таку діяльність відверто аморальною і вимагає від правоохоронних органів, і насамперед СБУ, "дати чітку правову оцінку такої діяльності і, за необхідності, визначити міру відповідальності посадових осіб НАНУ за потенційну втрату Україною найдорожчого — інтелектуального капіталу, який обслуговуватиме агресивну машину Росії".

Схожі новини