Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна уникнула технічного дефолту

  • 24.07.2015, 12:01
  • 955

Україна виплатила 120,3 млн дол. за єврооблігаціями-2012.

Про це повідомляє "Економічна правда".

Слід зазначити, що до останнього моменту зберігалась напруга, адже український уряд міг ввести мораторій на виплату цього боргу, таким чином допустивши технічний дефолт.

Про таку можливість неодноразово попереджала міністр фінансів України Наталія Яресько.

Як відомо, 17 липня 2012 року Україна продала єврооблігації на 2 млрд дол. Прибутковість паперів становила 9,25% річних, термін обігу - 5 років, до 24 липня 2017 року. У вересні 2012 Україна дорозмістила ці папери ще на 600 млн дол.

Фінансисти прогнозували, що Україна зможе провести дану виплату за кошти, залучені на цьому тижні після розміщення облігацій внутрiшньодержавної позики на 205 млн дол.

"Відсотки, швидше за все, заплатять, оскільки немає сенсу робити по ним дефолт. А ось погашення єврооблігацій (500 млн дол. Україна має сплатити 23 вересня 2015 року - ред.) у вересні може не відбутися, якщо влада не домовиться з кредиторами", - сказав представник одного іноземного банку.

У коментарі агентству Bloomberg головний стратег з ринків Commerzbank Симон Кихано-Еванс заявив, що Україна не допустить зараз технічний дефолт, щоб не зашкодити переговорам з кредиторами.

Водночас, аналітики Goldman Sachs зазначали, що, якщо Україна зробить 24 липня платіж, це знизить довіру до її погроз оголосити мораторій на виплату зовнішніх боргів і послабить її переговорні позиції.

У разі прострочення платежу Україна опинилася б лише в ситуації технічного дефолту, заявляв WSJ міністр економіки України Айварас Абромавічус.

"Технічний дефолт - це жодною мірою не кінець для країни, а початок реструктуризації. Це відріже нас від публічних ринків на якийсь період часу, але ми до цього були готові з самого початку", - сказав він на минулому тижні.

Як повідомляв раніше Bloomberg, інвестори оптимістично дивляться на перспективи досягнення угоди кредиторів щодо реструктуризації боргу з урядом України.

Схожі новини