Передплата 2024 «Добра кухня»

Грузія хоче відсудити в Росії 70 млн євро за жорстку депортацію

  • 03.07.2015, 17:15
  • 778

Мінюст Грузії звернувся до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) вимагаючи від Росії 70 млн євро за збитки, завдані грузинам під час депортації у 2006 році.

Про це пише повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Грузія.

У 2006 році в Грузії за шпигунство були заарештовані четверо співробітників Головного розвідувального управління (ГРУ). Після переговорів за посередництва ОБСЄ всі заарештовані повернулись до Росії.

Під час цього скандалу з Росії почали масово висилати грузин. Всього за даними Мінюсту Грузії було депортовано 4634 людей. Їх утримували в нелюдських умовах після затримання.

Москва ввела більш жорсткий візовий режим з Грузією. Також було заборонено імпорт грузинського вина та мінералки "Боржомі".

У 2014 році ЄСПЛ розглянув справу "Грузія проти Росії". Суд у Страсбурзі визнав, що під час масової депортації грузин Росія порушила кілька статей Європейської конвенції з прав людини. У фінальній постанові йшлося про те, що Моква тепер має виплатити Тбілісі компенсацію.

Про суму компенсації Росія та Грузія мали домовитись на протязі року після ухвалення рішення суду. Однак, Росія жодних документів не надіслала.

Грузинський Мінюст надіслав свої міркування з приводу розміру компенсації. Сума 70 320 000 євро базується на прецедентних рішеннях Страсбурзького суду у схожих справах.

Схожі новини