Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Життя забрала... м’ясна консерва

  • 25.06.2015, 08:08
  • 2 746

Від ботулізму помер молодий чоловік. У лікарні, куди його доправили, не виявилось протиботулінічної сироватки

Життя забрала... м’ясна консерва
Життя забрала... м’ясна консерва

Від ботулізму помер 23-річний чоловік з Мостиського району, що на Львівщині. Отруївся печінково-м’ясною консервою (зі свинини) домашнього приготування. До обласної інфекційної лікарні його госпіталізували у надважкому стані. Протягом 24 годин пацієнту потрібно було ввести сироватку проти ботулізму. Однак у лікарні її не було.

Протиботулінічну антитоксичну сироватку до лікувальних закладів постачають із перебоями. Виробляють її у Росії, аналогів вітчизняного чи іноземного виробництва немає. Після введення в дію стандартів Належної виробничої практики (GMP) сироватка перестала відповідати чинним вимогам, тож її реєстрацію скасували.

“Пацієнт помер не тому, що не було сироватки, а тому, що потрапив до лікарні у надважкому стані, - припускає д.м.н., професор кафедри інфекційних хвороб ЛНМУ ім. Д. Галицького Олександр Зінчук. - Занадто пізнє звернення. На жаль, українці мало поінформовані про небезпеку ботулізму. У розвинутих країнах такі випадки не зустрічаються, бо люди купують консерви у супермаркеті. А у нас через фінансову скруту кожен намагається зробити запаси на зиму — консервує овочі, фрукти, м’ясо, рибу”...

Ботулотоксин — найсильніша біологічна отрута у світі. Бактерія, яка продукує цей ней­ротоксин, розвивається лише в умовах низького вмісту кисню, тому джерелом потенційної смертельної небезпеки стає домашня консервація. Щоб отруїтись, не обов’язково їсти уражені токсином продукти - достатньо покласти до рота і виплюнути.

З діагнозом “ботулізм” госпіталізували ще трьох жінок — двох сестер (18 і 26 років) та їхню 57-річну матір. Померлий чоловік, як повідомляють місцеві ЗМІ, був хлопцем молодшої із дівчат. Постраждалі — жительки Яворівського району, що на Львівщині.

“Вже отримали протиботулінічну сироватку російського виробництва. Привезли її нам із Києва. Готуємося ввести хворим”, - повідомила “ВЗ” в. о. завідувача відділення обласної інфекційної лікарні Ірина Пестушко.

Як не стати жертвою ботулотоксину? “Неозброєним оком токсин не побачите. Продукт не матиме стороннього запаху чи смаку, - попереджає завідувач відділу організації епіддосліджень Львівського міського відділу обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України Галина Пехтєрева. - Але бактерії ботулізму, які потрапили у герметично закритий посуд, можуть утворювати газ, який призводить до здуття (бомбажу) банок. Така консерва підлягає знищенню.

Фрукти, овочі, гриби, які плануєте покласти у банку, ретельно мийте, адже саме там може “засісти” бактерія ботулізму, яка пізніше утворить токсини.

Збудник ботулізму не любить солі, тому консерви з риби, овочів, м’яса треба добре посолити. У низькокислотні консерви (огірки, кабачки, баклажани, зелений горошок тощо) додавайте оцтову або лимонну кислоту.

М’ясо, рибу, гриби слід добре проварити, просмажити, а банки — старанно простерилізувати. Пам’ятайте: термічна обробка у домашніх умовах не виключає можливості зберігання спор бактерії ботулізму. За сприятливих умов можуть проростати і продукувати ботулотоксин. З огляду на це, домашні консерви перед вживанням доцільно додатково термічно обробити протягом 15-20 хвилин.

Ніколи не купуйте консерви на стихійних базарах, “з рук”. Купуючи на ринку, у магазині, супермаркеті, звертайте увагу на термін та умови зберігання. Консерви повинні зберігатися у прохолодних, добре провітрюваних приміщеннях.

Якщо після вживання продуктів із групи ризику (консерв, ковбаси чи риби) через дві доби (максимум — через сім діб) з’явилися нудота, блювота, болі у животі, “туман” перед очима, сухість у роті, послабився зір, почали двоїтися предмети в очах, негайно зверніться до лікаря. Проблеми зі зором — характерна ознака ботулізму. Не можна гая­ти часу, бо далі токсин уразить центр дихання у головному мозку, і хворий помре від асфіксії (удушення)”.

А тим часом...

МОЗ України домовилося із польським виробником, що той забезпечить Україну необхідною кількістю доз сироватки. За словами в. о. завідуючого Управлінням фармацевтичної діяльності та якості фармацевтичної продукції МОЗ України Тараса Лясковського, на умовах застосування механізму разового дозволу ввезти сироватку в Україну зможуть протягом наступних двох тижнів. Наразі виробник готує пакет документів, а міністерство — відповідні рішення для пришвидшення процедури ввезення препарату на територію України.

МОЗ України звернулося до міжнародних виробників із закликом зареєструвати препарати на території України, а також до міжнародних організацій та фондів з проханням про надання гуманітарної допомоги.