Передплата 2024 «Добрий господар»

Радують око боровики...

На базарі за кілограм білих грибів просять 130 гривень

Усі грибомани кинулися по опеньки, носять додому їх ледь не мішками. І забули, що в лісі водиться ще й грибна еліта — боровики. Через посушливе закінчення літа і початок осені вони припізнилися. Але цими днями, під сезон меліровані золотисто-червоним листям, білі гриби повною мірою радують нас своєю красою. Немовби компенсують її недавню відсутність.

Тримати ці боровики важко – але дуже приємно! Фото автора
Тримати ці боровики важко – але дуже приємно! Фото автора

45 штук «справжніх» — як кажуть лісники — гри­бів знайшла десь за дві години прогулянки лісом Ма­рія Баліцька. У лісі вона новачок, тож такий результат вважає ве­личезним успіхом. Шукати гриби навчила її близька родичка — На­талія Дмитрик, внучка місцевого лісника. Показувала своїй бра­товій грибні місця і заодно не забувала наповнювати власний кошик. Назбирала 120 бокастих боровиків із гарними коричне­вими шляпками. Насушить грибів не тільки собі на різдвяну зупу. Передасть цей делікатес мамі за кордон. А дехто на бережансько­му базарі кілограм такого добра віддає за 130 грн.

Особливу радість багатий гри­бозбір приніс 90-річній Ганні Фед­чишин, Наталчиній бабусі, яка колись, у молодості, і сама про­падала за грибами. Ходити до лісу уже не може, але величезне задо­волення приносить їй перебиран­ня лісових трофеїв. Не засне, поки не доведе грибів до ладу! Запах грибів нагадує їй далеку юність…

Якщо кому і не пощастило так, як Марії з Наталією, все одно має змогу насолодитися красотами лісу. У тому числі — спогляданням симпатичних (хоча й неїстівних) мухоморів, які додають яскравих барв неймовірно гарному жовтне­вому лісу.

Схожі новини