Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Окупанти використовують окуповану ЗАЕС як військовий плацдарм, — МАГАТЕ

  • 05.05.2024, 11:50
  • 308

30 квітня вдень команда Міжнародного агентства з атомної енергії на території тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції чула понад 100 пострілів впродовж доби, які здійснили російські військові

Запорізька АЕС. Фото із сайту Укрінформ
Запорізька АЕС. Фото із сайту Укрінформ

Про це заявив Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

«Ця остання військова діяльність на станції ілюструє постійну нестабільну ситуацію, яка створює серйозні виклики ядерній безпеці та безпеці для цього великого ядерного об'єкта», — зазначив Гроссі.

МАГАТЕ також відомо про те, що біля 6-го енергоблоку та навчального центру ЗАЕС розгорнуто тренувальну базу для операторів безпілотників. Майже щодня надходять дані про військову діяльність на різних відстанях від ЗАЕС.

Команда Місії підтримки та допомоги МАГАТЕ в Запоріжжі (ІСАМЗ) цього тижня продовжила обговорення з ЗАЕС ремонтних робіт, запланованих на 2024 рік.

Також спеціалісти ЗАЕС розповіли МАГАТЕ, що у середині травня відбудуться аварійні навчання за сценарієм, пов’язаним із системами охолодження на майданчику, і представники країни-агресорки допустять їх, щоб спостерігати за процесом.

Схожі новини