Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сонячна квітка

Календула корисна за гіпертонії, кашлю і безсоння

Бузок у морозиві, фіалки в салаті, варення з трояндових пелюсток чи кульбаби… Рецептами з квітами нині нікого не здивуєш. Спробуйте додати до тіста пелюстки календули, і випічка виглядатиме дуже ефектно й апетитно.

Календула здобула попу­лярність після того, як ко­ролева Маргарита Навар­ська (1492−1549 рр.) назвала цю рослину улюбленою квіт­кою і наказала вирощувати її в саду. У Люксембурзькому саду стоїть скульптура королеви, яка тримає квітку календули у руках.

Квітки календули допома­гають за стоматитів, гепатиту, ангіни, пародонтозу, холецис­титу, неврозу. Вважають, що календула корисна за гіпер­тонії і кашлю, спазмів шлунка і хвороб селезінки, серцевих неврозів, опіків, для лікуван­ня ран, що не загоюються, ви­разок і свищів, допомагає роз­дрібнити камені в сечовому міхурі,

У болгарській медицині вва­жають, що календула пригні­чує розвиток твердого раку. Її застосовують у випадках хво­роб молочної залози, раку шкі­ри, злоякісних пухлин. Також відоме застосування за про­меневої хвороби.

Календулу застосовують за головного болю, підвище­ної роздратованості, запамо­рочень, болів у ділянці серця, безсоння, носових кровотеч, а також погіршення пам’яті. Використовують як засіб, що зміцнює волосся. Настої ви­користовують як примочки на повіки за хвороб очей. Від об­лисіння використовують ка­лендулу, розтерту з оцтом.

З давніх часів календулу ви­користовували і в кулінарії. Її цінували за насичений колір і аромат. Вона могла бути й са­мостійною стравою, гарніром до м’яса, приправою для супу, компонентом овочевого сала­ту. Календулу додавали у ві­всяну кашу, пудинги, варени­ки, вино. У Нідерландах жоден кухар не варив суп без пелюс­ток календули. Кондитери за­мішували тісто на молоці, в якому варили календулу, тому пироги мали теплий кремо­вий відтінок. Нею забарвлюва­ли сири і масло. Якщо подріб­нити пелюстки за допомогою м’ясорубки і змішати з верш­ковим маслом, то цю суміш можна намащувати на хліб. Напої з квітками календули до­бре тонізують і освіжають.

Печиво з календулою

2 ст. ложки сухої календу­ли, 200 г вершкового масла, 1 ч. ложка цедри лимона, 1−2 ст. ложки соку лимо­на, 120 г цукру, 0,5 ч. ложки ванільного цукру, близько 250 г борошна, ¼ ч. ложки соди, дрібка солі, 1 жовток, вершки — для змащування, кунжут — за бажання.

Від квіток відокремити пе­люстки.

У м’яке масло додати цукор, ванільний цукор, сіль. Розтер­ти, додати жовток. Знову роз­терти і додати квіткові пелюст­ки та цедру лимона. Потрохи всипати борошно.

Соду погасити лимонним соком і вимішати з тістом. За потреби додати ще борош­на і замісити круте тісто. Роз­качати шматочок тіста не дуже тонко. Вирізати печиво довіль­ної форми, викласти на деко, змастити вершками за допо­могою кулінарного пензли­ка, можна посипати кунжутом. Випікати у духовці при 180 °C 15 хв.

Схожі новини