Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Оксамитовий сезон у масках: Туреччина посилила карантин

У турфірмах кажуть, це не вплинуло на попит

Через зростання кількості хворих на коронавірус (добовий приріст інфікованих — 1500−1700 осіб) Туреччина суттєво посилила карантинні заходи. На пляжах, у парках, усіх інших громадських місцях — масковий режим. У міських автобусах — лише сидячі місця. Розваги у ресторанах, готелях, нічних клубах після опівночі заборонені. Журналістка «ВЗ» звернулася по коментар до представників турфірм: чи посилення карантинних обмежень вплинуло на попит?

Туристичний агент Емре, який працює на Анталій­ському узбережжі Туреч­чини, розповів «ВЗ», що з 9 ве­ресня у країні справді посилили карантин. У парках, садах, пікні­кових зонах та в інших громад­ських місцях потрібно носити маски. Якщо поліція когось зло­вить без маски — випишуть 1000 лір штрафу (близько 135 дола­рів). Утім, за словами Емре, на території готелів усе без змін. У масках, рукавичках і захисних щитках має перебувати пер­сонал, а не відпочивальники. Якщо готель має свій пляж, там теж дозволено перебувати без масок.

Власниця туристичної фір­ми Оксана Гутник додала: у готелях і далі дозволено пере­бувати без масок, але потріб­но дезінфікувати руки й прохо­дити температурний контроль. «Карантинні заходи посилено. Тепер строгіше, ніж раніше, па­трулюють містечка, — зауважи­ла пані Оксана. — Але від турис­тів не вимагають носити маски на пляжі чи у морі. Щоправда, на муніципальних пляжах маски одягати треба».

«Звичайно, карантинні об­меження трохи вплинуть на по­пит до Туреччини. Але наші українці готові адаптовувати­ся, підлаштовуватися під різні обставини, і все одно будуть по­дорожувати, поки сезон, — роз­повіла „ВЗ“ власниця турис­тичної агенції Уляна Курпіль. — Для своїх туристів бронюю ін­дивідуальні трансфери від ае­ропорту. Вартість базової ма­шини — 33−35 євро в один бік (від Антальї до Кемера, Бельді­бі, Сіде). Ціна залежить від кла­су машини».

За словами Уляни Курпіль, у Стамбулі місцеві й туристи по­винні ходити у масках. Але на пляжних курортах — ні. «Зага­лом, усе залежить від рівня го­телю, — веде далі власниця турфірми. — Одні готелі більш прискіпливо вимагають від гос­тей дотримуватися карантинних заходів, інші лояльніші. Більше стримує людей від подорожі не маска, а ПЛР-тест, наприклад, до Єгипту, бо це відбивається на гаманці».

Цікавлюся цінами до Ту­реччини. У турфірмах кажуть, відколи оголосили про по­силення карантину, вартість від­починку не зросла, навпаки, тур-оператори пропонують «гаря­чі» тури". Тепер знижки з’явилися не лише з вильотом із Києва, а й зі Львова. Так, тиждень відпочин­ку у п’ятизірковому готелі Мар­мариса обійдеться у 430 євро з особи. Можна «зловити» й «чет­вірку» за 380 євро з особи за тиждень відпочинку. Люксові готелі Туреччини стартують від 1500 євро з особи за тиждень.

У перший тиждень вересня, каже Оксана Гутник, люди вага­лися, чи бронювати Єгипет, де вимагають тест на «корону». Від­повідно, зросла кількість бро­нювань до Туреччини. «Згодом туроператори вирішили частко­во компенсувати туристам ПЛР-тести (компенсують 800 грн з особи), — зауважила пані Оксана. — Хто не хотів здати тест в Україні, має змогу протестуватися в ае­ропорту Хургади. Тепер попит до Єгипту стабілізувався. Усе більше туристів хочуть полетіти на відпо­чинок саме туди. Ціни приємні. Є акційні пропозиції: тиждень від­починку — від ста доларів з особи. Але за таку ціну буде скромнень­кий готель».

«Із 15 вересня для нас буде відкрита Домініканська Республі­ка. Туди не потрібно здавати тест на коронавірус, країна — у „зе­леній“ зоні, — каже пані Оксана. — Після повернення не потрібно ізольовуватися. 11 ночей відпо­чинку за системою „все включе­но“ — від 1100 доларів з особи. Це нормальний готель на першій лінії. VIP-готель коштує майже 3000 доларів за двох осіб».

Схожі новини