Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Медиків – на вулицю, пацієнтів – на Сихів

Облрада припинила діяльність обласного протитуберкульозного диспансеру на вул. Бой-Желенського

Львівський обласний проти­туберкульозний диспансер, що на вул. Бой-Желенського, 5, ліквідовано. Колектив медзакладу довго опирався реформуванню, у рамках якого, згідно з рішенням облради, має приєднатися до Львівського регіонального фтизіопульмонологічного лікувально-діагностичного центру (Центру легеневого здоров’я), що на вул. Зеле­ній, 47.

Колектив, а це понад 200 осіб, влаштовував акції протесту, подавав до суду. Били на сполох, бо передбача­ли, що опиняться без роботи. Так воно й сталося…

Директор Львівського об­ласного протитуберкульоз­ного диспансеру Роман Квас­ній розповів журналісту «ВЗ», що наразі увесь персонал за­кладу звільнено, включно із ним самим. «Мені сказали ходити на роботу на добровільних за­садах, хоча я вже звільнений. Я так зрозумів, що я йду на біржу, — розповів Квасній. — Обласна рада, як і обіцяла, дала нам ко­шти, більш ніж 9 млн грн, на усі виплати усім звільненим пра­цівникам і для розрахунку за ко­мунальні послуги. Практично усі люди, це 175 осіб, скороче­ні, крім тих, що у декреті. Біль­шість уже написали заяви на звільнення і пішли. Шукатимуть собі роботу. Хтось уже знайшов, хтось має роботу за кордоном, буде виїжджати, хтось піде на біржу… Люди вже не хотіли сиді­ти, бо чотири місяці без зарпла­ти, без перспективи — це важко. Маємо за тиждень-два переда­ти усе наше медичне обладнан­ня у Центр легеневого здоров’я. Наші пацієнти йдуть на Сихів, це близько 180 осіб. Побачимо, як з ними організують роботу. У нас тут не було стаціонарних лі­жок, ми займалися амбулатор­ним лікуванням. Від цих пацієн­тів великої загрози не було, під нашим наглядом приймали ліки. Приходили сюди, брали ліки, або наші патронажні сестри во­зили їм ліки додому. Так про­ходили курс лікування. У мене були неодноразові важкі розмо­ви з головою Львівської облра­ди Олександром Ганущиним. Він сказав, що рішення облас­ної ради ніхто скасовувати не буде. Що ми судитися можемо роками, а облрада йде нам на­зустріч: домовилася з головою ЛОДА і дає усім працівникам по­вністю розрахунок».

Рішення сесії Львівської облради про реорганізацію фтизіа­тричної служби Львівщини було ще у 2019 році. Згідно з ним, до Центру легеневого здоров’я у Львові мали приєднатися 9 про­титуберкульозних закладів — 6 тубдиспансерів області та два санаторії, у Немирові та у Льво­ві, в тому числі і Львівський про­титуберкульозний диспансер. Процес приєднання медичних установ мав завершитися 1 бе­резня. Вісім обласних установ до того часу приєдналися до Центру легеневого здоров’я, а Львівський протитуберкульоз­ний диспансер почав бороти­ся. Але через «неприєднання» не перетворився на комуналь­не некомерційне підприємство і не уклав угоди з Національ­ною службою здоров’я Украї­ни. Тому, починаючи з березня, залишився без фінансування з держбюджету. Люди чотири мі­сяці сиділи без зарплати…

Генеральний директор Центру легеневого здоров’я Любомир Рак повідомив «ВЗ», що з 1 липня до них прийшли на роботу 10 медиків із диспансеру на Бой-Желенського. «Наш ко­лектив повністю справляється із тією кількістю пацієнтів, яку ма­ємо, — запевнив Любомир Рак. — Цих десятьох медиків цілком достатньо на тих пацієнтів, які прийшли з диспансеру, і на об­слуговування яких там було 200 медиків».

Багато хто підозрює, що при­міщення колишнього диспансе­ру, а це розкішний палац, зго­дом перейде у чиюсь власність, як це неодноразово було з ко­мунальним майном. Однак на­чальник управління майном спільної власності Львівської обласної ради Віктор Кусий повідомив «ВЗ», що у примі­щенні на вул. Бой-Желенського буде й надалі медичний заклад, оскільки правонаступником цієї установи є Центр легенево­го здоров’я. Правонаступник бере на свій баланс усе рухо­ме й нерухоме майно колиш­нього диспансеру. Ні у списках на приватизацію, ні в переліках на оренду це приміщення не є. На сьогодні питання іншого ви­користання цієї будівлі не пору­шувалося.

Схожі новини