Передплата 2024 ВЗ

Сенсаційна історична знахідка: у дворику музею - єврейські мацеви

В одному з двориків національного музею-меморіалу жертв окупаційного режиму "Тюрма на Лонцького" археологи знайшли мацеви — єврейські надгробні плити.

Мацеви початку XX століття були під шаром асфальту, розкопки проводять за сприянням музею, УСБУ у Львівській області та комунального підприємства Львівської облради «Доля». Історики кажуть: про їх існування знали з архівів музейної установи. Наступний крок — дослідження, чи під мацевами немає останків.

Як сказав на брифінгу директор меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета, після досліджень мацеви віддадуть у музей. Розглядають два варіанти — або експонування в «Тюрмі на Лонцького», або віддадуть на кладовище.

Каже, у 50-роки радянська комуністична влада нещадно нищила цвинтарі, зокрема єврейські. Припускають, що мацеви, які знайшли у дворику «Тюрми на Лонцького» — з Янівського кладовища. Їх використали для господарських потреб — проклали дворик, ніби бруківкою…

«Чотири роки тому ми проводили аналогічні розкопки у великому дворику музейного комплексу „Тюрма на Лонцького“, там було знайдено 23 людські останки, — продовжує розмову пан Святослав. — Коли почали розкопки у малому дворику, не сподівалися, що усе подвір’я встелене єврейськими надгробними плитами. Вирішили показати цю знахідку громадськості — як справжнє обличчя тоталітарного режиму. Знахідка вкрай важлива для вивчення історії! Це показує, що представники радянського режиму не гребували нічим: не було ні совісті, ні моралі! Для них нічого не означало не лише людське життя, а й пам'ять загиблих людей».

Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора

Схожі новини