Передплата 2024 «Добрий господар»

Олег Самчук: «Родичі померлого дали згоду на те, щоб частинка чоловіка жила в інших людях»

За минулу ніч у Львівській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги  пересадили серце і дві нирки – врятували три людські життя. Працювали одночасно київські та львівські кардіохірурги, нейрохірурги, загальні хірурги...

— За вчорашній вечір і ніч ми провели три складні операції, — розповідає кореспонденту «ВЗ» директор Львівської лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук.

— У 58-річного пацієнта, в якого констатували смерть мозку взяли серце і дві нирки, які пересадили іншим людям, врятувавши таким чином їхні життя. Чоловік отримав травму, несумісну з життям, згодом нейрохірурги зафіксували смерть мозку. Родичі померлого дали згоду на те, щоб частинка чоловіка жила в інших людях. Серце пересадили чоловіку з Житомирщини, який п’ять років чекав на пересадку серця. Його час йшов вже на хвилини, зволікати не можна було, стан був вкрай важким. Також провели масу досліджень попередньо для реципієнтів, які стояли у черзі на пересадку нирки. Відібрали двох людей, яким вони найбільше підійшли: один з Києва, другий — з Тернополя. Тобто за цю ніч пересадили одній людині серце, а двом нирки. Дуже багато фахівців були задіяні у цьому процесі, у підготовці до хірургічних втручань. Операцію з пересадки серця очолив доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України Борис Тодуров разом з командою Інституту серця, який вперше в Україні провів операцію з пересадки серця і дає можливість перейняти досвід іншим кардіохірургам. Разом з київськими кардіохірургами працювали і львівські кардіохірурги. Вперше у Львові посмертно пересадили дві нирки. Від чоловіка, у якого констатували смерть мозку, що прирівнюється до біологічної смерті. Тепер важливо, аби органи прижилися. Велика подяка родині померлого чоловіка за такий благородний вчинок — врятовані людські життя. Органи їхнього батька, брата тепер житимуть в інших людях. Це — перша пересадка серця у Львові, третя в Україні. Дві попередні пересадки серця були проведені у Ковелі. Окрім західного регіону, більше ніде серце не пересаджували в Україні. Це дає надію українцям на те, що не треба буде їхати за кордон, бо такі операції проводять українські лікарі.

Схожі новини