Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Солодкі «піґулки»

Черешня благотворно впливає на серце, судини і печінку

Незважаючи на холодний травень і дощовий червень, цьогорічний урожай черешень потішив. Тому й ціни на українську черешню нині удвічі нижчі, ніж минулоріч. Тож поласувати кольоровими ягідками — від чорної до рожевої і жовтої — можна досхочу.

У давнину черешні вирощу­вали в Середземномор’ї. До Криму, наприклад, цю ягоду привезли греки-коло­ністи, а в Західній Європі вона з’явилася в середні віки. У нім­ців, французів та англійців че­решня не має самостійної на­зви. Її називають солодкою вишнею на противагу кислій, тобто звичайній вишні.

У давнину черешнею лікували мало не всі хвороби — від мігрені до віспи. За словами дієтологів, чим темніша ягода, тим більше у ній корисних речовин — кальцію, калію, заліза, магнію, фосфору і кремнієвої кислоти. Ягоди тем­них сортів сприяють зміцненню стінок капілярів, перешкоджають атеросклеротичним проявам, допомагають у випадках гіперто­нії й анемії, варикозного розши­рення вен. Кумарини, що є у че­решні, знижують поріг згортання крові, запобігають утворенню бляшок і тромбів, допомагають у лікуванні недокрів’я. Цінний ен­зим у темних ягодах допомагає протистояти карієсу. Черешня має знеболювальний ефект, до­помагаючи від ревматизму, по­дагри, артриту.

Ягода дуже корисна для кро­вообігу. Якщо щодня з’їдати по шість черешень, можна втричі знизити ризик серцевих захво­рювань. Завдяки ніжній клітко­вині плоди черешні покращують травлення, стимулюють діяль­ність нирок, печінки й кишківни­ка. Їх корисно давати дітям і хво­рим на гастрит з підвищеною кислотністю, бо у них мало ор­ганічних кислот. Відвар плодо­ніжок черешні регулює серцеву діяльність, його також застосо­вують за підвищеної роздрато­ваності і неврозів.

Та діабетикам не варто їсти жовті ягоди (у них багато глю­кози), алергікам краще утрима­тися від червоних. Їсти ягоди потрібно між основними прийо­мами їжі, а переїдання спричи­нить метеоризм і спазми.

У черешні мало протипока­зань. Не можна її вживати лише тим, у кого порушена прохідність кишківника. Не варто надто за­хоплюватися черешнею людям з ожирінням, цукровим діабетом, проблемами травлення.

За бажання можна приготу­вати понад сто страв з черешня­ми: пироги, супи, салати, соуси до м’яса, і, звичайно, варення.

Кондитери використовують солодку ягоду для виробництва цукатів, а також заспиртовують і додають у десерти і цукерки. Любителі алкогольних напоїв готують зі стиглих плодів жов­тої черешні ароматні вина, але за якістю вони поступаються на­поям з вишень і слив. Світлі сор­ти черешні можна також сушити як родзинки.

З нектару квіток бджоли ви­робляють черешневий мед. Він має приємний ледь кислуватий смак і тонкий аромат. Цей мед корисний людям після операції, бо додає організму сил.

Йогуртовий десерт з черешнями

150 г кондитерських вершків, 20 г цукрової пудри, 10 г меду, 6 г листового желатину, 1 пакетик ваніліну, 50 г печива, 150 г черешень, 250 г грецького йогурту. Для соусу: 50 г черешень, 1 ст. ложка цукрової пудри.

Черешні вимити, вийняти кіс­точки. Перекласти в кухлик, до­дати цукрову пудру і 15 мл води. Варити 3−4 хв, поки ягоди не по­чнуть загусати. Остудити. У гли­бокій мисці змішати йогурт, ва­нілін і мед. Покласти желатин у холодну воду на 5 хв. Підігріти 25 г вершків. Відтиснути жела­тин, додати до вершків, добре перемішати до повного розчи­нення желатину. Потім вершки змішати з йогуртом. До охоло­джених вершків додати цукрову пудру, збити і акуратно перемі­шати з йогуртом. Форму засте­лити харчовою плівкою. Виклас­ти половину крему. У середині зробити невелике заглиблення. Викласти ягоди, накрити кре­мом. Подрібнити печиво, ви­класти зверху на десерт, ледь утрамбовуючи його руками. На­крити харчовою плівкою і по­ставити в холодильник мінімум на 3 год. Соус. Черешні проми­ти, вийняти кісточки. Подрібни­ти блендером, додати цукрову пудру і варити 2−3 хв. Остудити. Готовий десерт полити фрукто­вим соусом, прикрасити свіжи­ми ягодами і подавати.

Черешні у власному соку

1 кг черешень, 300 г цукру, 6 г лимонної кислоти.

Черешні перебрати, від­класти зіпсовані і пом’яті яго­ди, очистити від плодоніжок. Промити під проточною водою і вийняти кісточки. Засипати цу­кром і лимонною кислотою, пе­ремішати. Залишити на 1 год, щоб черешні пустили сік. Роз­класти ягоди разом зі соком, що виділився, у простерилізо­вані банки. Помістити банки у каструлю з водою, накрити їх кришками. Довести воду до ки­піння і стерилізувати: 0,5-літро­ві банки — 15 хв, 1-літрові банки — 20 хв. Вийняти банки з води, відразу закрити кришками і пе­ревернути догори дном. Зали­шити до повного охолодження.

Схожі новини