Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Визначать рівень колективного імунітету до коронавірусної інфекції"

  • 31.05.2020, 12:04
  • 5 110

Лікарня швидкої медичної допомоги почала проводити ІФА-тести і готує приміщення під нову ПЛР-лабораторію

У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги розпочали проводити медичним працівникам імуноферментні аналізи на визначення антитіл до коронавірусної інфекції. Наразі провели 90 обстежень, з яких — 12 пацієнтів мають антитіла, тобто перехворіли на COVID-19.

У Львові понад 3500 аналізів, відібраних на обстеження ПЛР, чекають своєї черги. Щоб розвантажити лабораторії, які проводять ПЛР-тести на визначення наявності коронавірусної інфекції, указом МОЗ України запроваджено нове обстеження — імуноферментний аналіз (ІФА), завдяки якому можна визначити сумарну кількість трьох видів імуноглобулінів (М, А та G), тобто дізнатися, чи є антитіла до коронавірусної інфекції. Ці аналізи можна проводити на визначення окремих імуноглобулінів, а також на визначення усіх імуноглобулінів разом сумарно. Для того, щоб провести такі дослідження, потрібно мати у лікарні імуноферментний аналізатор. Львівська лікарня швидкої медичної допомоги придбала такий аналізатор (Rayto RT6100, китайського виробництва) за кошти Національної служби здоров’я. Разом з автоматичним промивачем та шейкером вартість обладнання становить 242 тисячі гривень.

— Міська рада передала нам тести на визначення усіх цих імуноглобулінів разом (М, А та G) сумарно, — розповідає кореспонденту «ВЗ» директор з медичної частини лікарні швидкої медичної допомоги Юліан Голик. — Минулого тижня ми розпочали проводити аналізи і першочергово протестували медичних працівників, які точно перехворіли на коронавірусну інфекцію, мають підтвердженні ПЛР-обстеження. Разове завантаження імуноферментного аналізатора — 45 аналізів. Проводиться тест загалом близько чотирьох годин. Міська влада нам допомагає і дає інші набори тестів: на визначення імуноглобулінів G, які покажуть наявність антитіл у медичних працівників, тобто зможемо виявити тих, хто перехворів у легких чи безсимптомних формах та про це не знає. Це означає, що така категорія медиків має певний імунітет до вірусу і може працювати спокійно, адже вдруге хворіють легшими формами. Відповідно, ті, у кого немає антитіл, повинні ретельно захищатися, бо імунітет не має антитіл до коронавірусної інфекції. З понеділка проводитимемо аналізи на наявність окремо імуноглобуліну G та наявність імуноглобуліну М.

Медики зазначають, що доцільно проводити аналіз на імуноглобуліни G з більшою акцентуацією, це маркер перенесеного хронічного захворювання на коронавірусну інфекцію. Імуноглобуліни М показують гострий період хвороби, у такому випадку доцільніше проводити ПЛР-обстеження.

На запитання кореспондента «ВЗ», яким чином цей метод має розвантажити ПЛР-лабораторії, Юліан Голик відповів, що тест на визначення загальних імуноглобулінів, який у лікарні тепер проводили, показує позитивний або негативний результати. При позитивному результаті — людина хвора на даний момент або раніше перенесла коронавірусну інфекцію. У першій хвилі обстежень взяли 45 аналізи у медичних працівників, з яких семеро вже перехворіли, а інші мали контакти з пацієнтами, які можуть бути потенційними хворими на ковід — без симптомів, анамнезу і хвороби. У тих, хто перехворів, тест був позитивний. Усі інші мали негативний результат. Якщо проведуть такі обстеження усім медикам лікарні, то визначать рівень колективного імунітету до коронавірусної інфекції. У другій хвилі провели ще 45 аналізів, з яких позитивних виявилося п’ятеро осіб. У 40 пацінтів — негативний результат. Наявність великої кількості антитіл говорить про чіткіший перебіг захворювання і, відповідно, — більший імунітет людини до коронавірусної інфекції. Чим більше антитіл, тим краще, бо тим вищий імунітет до цього захворювання. Тому у таких випадках доза збудника впливає на перебіг захворювання, тобто має значення вірусне навантаження.

Медики кажуть, що такі обстеження медичному персоналу лікарні проводитимуть регулярно, а також можуть звертатися охочі обстежитися, але за додаткову плату. У приватних лабораторіях такий тест коштує 500−600 гривень.

— У нашій лікарні буде ПЛР-лабораторія, — розповів кореспонденту «ВЗ» головний лікар лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук. — Це нам виділила міська влада як поповнення статутного капіталу. Зараз проект на етапі завершення проектно-кошторисної документації. Потім потрібно провести тендер на виконання ремонтних робіт, заключити договори з фірмами з поставки апаратури. Далі — провести ремонт і підготувати приміщення для цієї високоточної лабораторії, яке повинно мати спеціальне вентиляційне обладнання з передбаченим захистом для медичних працівників. Загальна вартість проекту ПЛР-лабораторії — «золотий стандарт для визначення коронавірусу» включно з ремонтом приміщення — 7 мільйонів гривень. На виконання потрібно три-чотири місяці, бо мусимо проводити тендер, а на це потрібний час. ПЛР-тести — це не тільки на коронавірусну інфекцію. Завдяки такій лабораторії можна проводити сотні видів тестів, які потребує медицина. Так само імуноферментний аналізатор проводить сотні різноманітних аналізів, а не лише на імуноглобуліни, які показують антитіла до коронавірусної інфекції.

Схожі новини