Передплата 2024 ВЗ

Імбир, лимон і часник – дивовижна трійця від коронавірусу?

Допоможе підвищити імунітет та урізноманітнити меню

Нині з’явилося чимало порад, як захистити себе від коронавірусу за допомогою простих продуктів. Одні закликають налягати на часник, інші сподіваються на силу лимона, але найбільше надій на імбир. Деякі «фахівці» запевняють, що якщо їсти імбир щодня у великих кількостях, то вірус залишиться без корони. Рекомен­дують навіть носити антивірусні браслети з імбиру, причому саме на лівій руці і нозі. Щось типу оберегів у період зомбі-апо­каліпсису. Люди масово скуповують імбир, через що ціни на нього підскочили до небес, — в одному київському супермаркеті зафіксували цінник — 600 грн за кілограм, а в магазинах з’явився набір «першої допомоги», який складається з лимона, головки часнику і корінця імбиру.

Правда, як завжди, по­середині. З одного боку, представники офіцій­ної медицини, в тому числі й Всесвітньої організації охорони здоров’я, заявляють, що від ко­ронавірусу часник, лимон та ім­бир вберегти не зможуть. А з ін­шого, всі ці продукти, а також куркума, журавлина, квашена капуста зміцнюють імунну сис­тему, що в період пандемії дуже навіть не зайве. Адже вірус вра­жає тих, хто слабший, — людей літніх та з хронічними захворю­ваннями, тих, хто легко ловить будь-яку інфекцію. У людей з ослабленим імунітетом хворо­ба минає важче і більше шансів отримати ускладнення.

Часник

Доведено, що часник — по­тужний стимулятор імунної сис­теми. Він не лише знижує ри­зик зараження ГРВІ (адже під час епідемії коронавірусу ніхто не відміняв і звичні інфекції), а й майже вдвічі зменшує термін одужання, якщо ви застудили­ся. Дуже ефективна в боротьбі з ГРВІ спиртова настоянка на час­нику. Приймайте по 1 маленькій чарочці на день — і будьте здоро­ві! Часник непогано знижує тиск. І деякі лікарі навіть рекоменду­ють його як альтернативу та­блеткам при незначних скачках.

Крім того, у часнику висо­кий вміст сполук сірки (згадайте часниковий запах), найвідоміша з яких — аліцин. Він нормалізує обмін речовин, а також запо­бігає росту злоякісних новоут­ворень. Та аліцин дуже неста­більна сполука, тому він буде активним зовсім короткий час після того, як ви нарізали або розчавили зубчик часнику. При термічній обробці аліцин повніс­тю втрачається. Значить, пече­ний часник — смачно, але марно. А ось улюблений багатьма салат з вареного (печеного) буряка з чорносливом і часником — дуже корисна страва! Але додавати часник потрібно перед подачею, а не завчасно.

Лимон

Головний і улюблений на­родний протизапальний засіб. Комбінація потужної дози віта­міну С та інших корисних міне­ралів і органічних кислот робить лимон одним з основних про­дуктів для зміцнення імуніте­ту. Крім того, лимон — чудовий засіб для детоксикації організ­му — він нормалізує жовчовиді­лення і оздоровлює інші орга­ни, включаючи кишківник.

А ще лимон чудово знімає напади нудоти. Знудило — по­смокчіть дольку лимона. Не­дарма тим, хто страждає від похмілля, рекомендують пити більше води з невеликою кіль­кістю лимонного соку. До речі, гаряча вода вбиває частину корисних властивостей цього фрукта, тому не кладіть лимон у гарячий чай, нехай він трохи охолоне, тоді й додасте.

Вітамін С максимально збері­гається у лимоні, як і в інших ци­трусових, поки фрукти не роз­різали. Готуйте швидкі фруктові суміші, коктейлі, смузі, збриз­куйте лимонним соком готову рибу, морепродукти, свіжі сала­ти.

Імбир

У чарівному корінці багато ві­таміну С й амінокислот, тому він справді добре зміцнює імунітет. А в компанії з іншими корисни­ми продуктами імбир просто не­зрівнянний. Про чай з імбиром і лимоном знають всі. А ось ще один потужний народний засіб від застуди та для зміцнення су­дин (а значить, від інфарктів) — натерти очищений імбир, лимон з цедрою, перемішати з медом і поставити в холодильник. При­ймати щодня по 1 чайній ложці. Перевірено — працює!

Імбир чудово розщеплює жири, за це його люблять діє­тологи і всі, хто мріє схуднути. А ще це досить серйозний аф­родизіак, тож чоловікам варто запам"ятати.

Імбир хороший тим, що всі корисні речовини зберігають­ся у ньому в будь-якому вигляді. Свіжий і маринований імбир, а також імбирний порошок одна­ково корисні.

Імбир добре додавати в супи, він дружить з багатьма крупами, за винятком гречки і манки. Він доречний у маринадах і бага­тьох соусах. А випічка та десер­ти з імбиром — особлива тема. Які смачні імбирний хліб, пряни­ки, кекси, зацукрований імбир та імбир у шоколаді! У гарячі де­серти імбир додають у кінці те­плової обробки, в тісто — на ета­пі замішування.

На жаль, всім, хто страждає від виразкової хвороби, захво­рювання кишківника та шлун­ка — гастритами, езофагітами, рефлюксами… ці три природні стимулятори протипоказані.

Імбир також може подразню­вати слизову оболонку жовчно­го міхура і підвищувати тиск. А ще він має проносний ефект, і якщо при відомих порушеннях це до речі, то любителі просто жувати імбир можуть зіткнутися з діареєю.

Лимони не можна їсти людям з панкреатитом і підвищеною кислотністю шлунка. Як і всі ци­трусові, лимони можуть спричи­нити алергію.

Часник слід виключити з ра­ціону людям з хворобами нирок. Крім того, він підвищує апетит, та й сам досить калорійний, тому для людей із зайвою вагою, що сидять на карантині, може мати додаткову небезпеку.

Пікантний буряковий салат з яблуками і часником

2 яблука, 4 картоплини, 4 квашені огірки, 2 ст. ложки оливкової олії, 3 буряки, 1 морквина, 3 зубчики часнику, 3 ст. ложки оцту, зелень петрушки, сіль і перець — до смаку.

Варений буряк нарізати куби­ками. Запекти у духовці карто­плю і моркву «в мундирі». Потім очистити від шкірки і нарізати кубиками. Огірки також очисти­ти і нарізати кубиками, зміша­ти з овочами. Додати очищені, дрібно нарізані яблука, посічену петрушку і подрібнений часник. Змішати оцет з олією і заправи­ти салат. Посолити і поперчити, перемішати. Салат можна пода­ти як гарнір до печені або на ка­напку з житнього хліба.

«Смажений» курячий суп з лимоном

На каструлю 2 л: 2 курячі стегна, 4 картоплини, 1 ріпчаста цибуля, 1 морквина, 1/3 лимона, кріп, сіль і перець — до смаку, олія.

Курячі стегенця зварити упродовж години до готовнос­ті. Курку дрібно нарізати, карто­плю — кубиками, моркву натерти на грубій тертці, цибулю посік­ти. Все перемішати. На розігріту пательню налити олію і висипа­ти підготовлені овочі з куркою, обсмажувати майже до готов­ності картоплі. Обсмажені ово­чі з куркою перекласти в кастру­лю, залити курячим бульйоном, додати сік лимона, посолити і поперчити, довести до кипіння і варити близько 5 хв до повної готовності картоплі. В кінці до­дати дрібно нарізаний кріп і по­давати.

Схожі новини