Передплата 2024 ВЗ

«Тестуємо на коронавірус всіх медиків, які заступають на зміну»…

У Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги розпочали експрес-тестування чергових бригад, які надають невідкладну допомогу населенню.

Натомість у львівських лікарнях на коронавірус почали перевіряти всіх пацієнтів із пневмоніями і ГРВІ

Станом на ранок середи, 1 квітня, коли верстався цей номер, на Львівщині було зафіксовано шість лабораторно підтверджених випадків захворювання на Covid-19. Наразі про шостого хворого Центр громадського здоров'я МОЗ України не оприлюднив жодної інформації. Прес-служба ЛОДА повідомляє, що випадків — сім.

За інформацією прес-служби ЛОДА, в інфекційній лікарні на лікуванні перебуває двоє пацієнтів, в яких лабораторно підтвердили інфікування коронавірусом — 51-річна жінка і 31-річний чоловік. Інформація, яку надає Центр громадського здоров'я, чиновники і медики на місцях, може відрізнятися зокрема через те, що ситуація постійно змінюється, а також через бюрократичні перепони і невідпрацьований механізм комунікації.

На Львівщині зафіксували перший випадок одужання від хвороби Covid-19. Як повідомили у прес-службі ЛОДА, другий і третій тести на коронавірус, який провели 50-річний пацієнтці, показали негативні результати. Жінка прибула в Україну з Австрії. Коли перший тест показав позитивний результат, медики взялися встановлювати, із ким за цей час вона контактувала і, відповідно, тестувати цих осіб. Як повідомив заступник керівника Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Олег Когут, тоді ж з'ясувалося, що її чоловік та неповнолітній син (раніше прес-служба ЛОДА повідомляла, що їм — 50 і 16 років) також інфіковані, однак жодних клінічних проявів у них не було. Пацієнтка лікувалася амбулаторно, а її сім'я досі перебуває під спостереженням медиків.

Проводити дослідження на виявлення коронавірусу у Львові методом полімеразної ланцюгової реакції (це — більш достовірний метод діагностики, ніж експрес-тестування) почали минулого тижня, коли до Львова надійшли перші поставки тест-систем. За цей час у двох лабораторіях центру (особливо небезпечних інфекцій та вірусологічній) провели 70 тестувань. Працівники лабораторій працюють у дві зміни, однак навіть при такому темпі роботи виконувати понад 40 тестувань на добу не зможуть. Зараз розглядається варіант залучення ще двох лабораторій (у попередньому тижневику «ВЗ» писав, що область планує виконувати щодня не менше 100 тестувань).

Лікарні натомість проводитимуть швидкі тести. Перевірятимуть пацієнтів з пневмоніями і ГРВІ. За повідомленням ЛМР, уже протестували 131 пацієнта. У трьох, які перебувають на лікуванні у пульмонологічному відділенні 5-ої міської клінічної лікарні тест виявився позитивним, однак це не означає, що ці люди хворі. Біоматеріал скерували на лабораторну діагностику і якщо ПЛР-тестування дасть позитивний результат, тільки тоді цим пацієнтам виставлять діагноз «хвороба Covid-19».

Проводять також тестування медиків, адже вони — у найбільшій групі ризику. Зокрема у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги розпочали експрес-тестування медпрацівників чергових бригад відділення анестезіології та інтенсивної терапії і відділення невідкладної медичної допомоги. Тестування в обов'язковому порядку проводиться всім працівникам, які заступають на зміну. Наразі всі результати — негативні. «Наша лікарня — це 1800 медпрацівників, які щодня надають допомогу людям, котрі потрапляють у наш заклад із проблемами здоров’я. Коли світом шириться пандемія коронавірусу, саме медики перебувають під найбільшою загрозою. Дбаючи про їх безпеку, піклуємося таким чином і про пацієнтів», — повідомив керівник лікарні Олег Самчук.

Схожі новини