Передплата 2024 «Добрий господар»

Щодня – по 100 тестів на коронавірус

робитимуть у Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ України. Результати будуть вже через кілька годин

ПЛР-тести, які дозволяють виявити зараження коронавірусом на ранніх стадіях (навіть до появи будь-яких симптомів), відтепер робитимуть і у Львові. Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України отримав набір реагентів з Китаю і Києва. До цього часу зразки відправляли у Київ. На результати доводилося чекати по кілька днів. Тепер вся процедура займатиме кілька годин. Планується щодня робити не менше 100 тестів.

Як повідомив керівник Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук, «кількість людей, які потрапляють до лікарень з підозрою на коронавірус, постійно збільшується. На Львівщині від початку епідемії їх уже було 134, з них семеро — лише за останню добу».

Проте вчасна діагностика — це навіть не половина роботи. Якщо тест виявиться позитивним і у людини проявляться симптоми, а її стан буде — середній або важкий (при великому напливі хворих легкі випадки лікуватимуться вдома — це світова практика), допомогу їй надаватимуть у стаціонарі. «Ще кілька тижнів тому наша готовність була, м’яко кажучи, сумнівною, але кожного дня ми її покращуємо, зокрема, завдяки нашим благодійникам: СП «Галка ЛТД», РІЕЛ, представництву Група Компаній Онур, Компанія Ензим, Еко-Дім і ТОВ «Аква Мед Плюс», — каже Олег Самчук.

Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги отримала апарат штучної вентиляції легенів німецького виробництва, гематологічний аналізатор, аналізатор критичних станів, автоматичні гематологічні аналізатори, обладнання для проведення спірографії, мобільні рентген-системи, аспіратори, бактерицидні опромінювачі, шприцеві насоси, а також бронхоскоп. На запитання, скільки коштує це обладнання, Олег Самчук відповідає: «Врятовані людські життя».

Обладнанням лікарня поділилася з колегами — 8-ою Міською клінічною лікарнею Львова, куди також госпіталізують пацієнтів із підозрою на коронавірус.

Через «ВЗ» очільник лікарні швидкої допомоги звернувся до благодійників: «Нам багато ще чого потрібно — апаратів штучної вентиляції легенів, перфузорів, відсмоктувачів, масок, бахіл…» «Скільки чого? Наприклад, апаратів штучної вентиляції легенів?», — запитую. «Зараз неможливо спрогнозувати, яка кількість хворих буде поступати. Тому приймаємо будь-яку допомогу, все, що може служити порятунку хворих. Якщо вам цікаво, чи вистачає нам апаратів штучної вентиляції легенів, то відповім так: «Вони нам дуже і дуже потрібні».

Фото з Facebook-сторінки Олега Самчука

Схожі новини