Передплата 2024 «Добра кухня»

Інформують і підвозять - як мокре горить…

Як функціонують Львів і область під час надзвичайної ситуації?

Від нуля годин вівторка, 24 березня, Львів і Львівщина живуть у режимі надзвичайної ситуації — через загрозу пандемії, спричиненої коронавірусом. Відповідне рішення прийняли обласні комісії ТЕБ та НС. До того фактично область уже понад тиждень функціонувала у режимі підвищеної готовності до надзвичайної ситуації: окремий режим роботи транспорту, закрито всі магазини, крім продуктових, кафе, ресторани, перукарні, салони краси… Які «точки болючі» у функціонуванні міста й області у ці дні, з’ясовувала журналіст «ВЗ».

Катастрофічний брак інформації

Перше, що напружило, коли почала наростати проблема із коронавірусом в області, — брак комунікації з владою. Починаючи від сумнозвісного «повстання» медиків у Винниківському госпіталі, влада з великими труднощами, по краплинах, «витискає» з себе інформацію. Так, добре, що хоча й не з перших днів, але все ж таки налагодили щоденні оперативні брифінги щодо актуальної ситуації. Але навіть на цих брифінгах журналісти часто чиновників «тягнуть за язика». Через це складається враження, що чиновники приховують інформацію…

Так було, коли з’явився перший в області інфікований коронавірусом. Люди довго не могли довідатися, хто це і як це сталося. Так cамо було, коли з’явився другий — обласна влада не знала, хто це — чоловік чи жінка, якого віку. З великими труднощами журналістам вдалося з’ясувати, що вони й не могли цього знати, бо з Лабораторного центру відправили до Києва проби 45 пацієнтів, одна з яких була з коронавірусом. І лише пізніше з Києва надійшла інформація, що це була жінка 1959 року народження.

Інформація на сайті ЛОДА з’являється в середньому двічі на добу. Але це дуже мало. Адже в «реалі» ситуація змінюється щогодини, і це треба відображати. Мешканці, які зараз сидять вдома на карантині, — спраглі до інформації, вишукують її всюди. Це можна бачити з відвідуваності інформаційних сайтів, яка зараз зашкалює…

Як доїхати на роботу?

Одне з проблемних питань — доїзд працівників стратегічних підприємств, які мешкають у районах, до Львова на роботу. (Адже пасажирські перевезення в області заборонили). А це в першу чергу — медики. За підрахунками, в кожній львівській лікарні — до 50% «доїжджаючих»…

Львівська ОДА організувала спецрейси, які мають довозити людей із районів області до Львова. Львівська міська рада також взялася за це. За повідомленням заступника міського голови Львова з питань розвитку Андрія Москаленка, допомогти погодилися чотири сервіси таксі, які діють у місті: безкоштовно обслуговуватимуть чотири медичні установи та лікарів, що в постійному режимі працюють на медичній гарячій лінії 15−80. Компанія Bolt надаватиме допомогу з перевезенням медикам лікарні швидкої медичної допомоги та Обласної інфекційної лікарні. Компанія Uklon — лікарям Дитячої клінічної лікарні на Орлика та лікарям на гарячій лінії 15−80. Компанія Opti обслуговує лікарів госпіталю Ветеранів війни та репресованих у Винниках, а також надаватиме допомогу лікарям Швидкої медичної допомоги та 8-ї лікарні. Головні лікарі кожної з чотирьох лікарень надали списки працівників, які мають найбільші труднощі з доїздом на роботу і з роботи.

За інформацією Андрія Москаленка, вже близько 200 лікарів мають змогу користуватись послугою безкоштовного таксі. Протягом кількох днів долучать ще лікарні, які задіяні або будуть задіяні в активній стадії підготовки чи вже лікування хворих від коронавірусу.

Однак реально ситуація далека від ідеалу. Навіть у цьому дописі у Ф Б Андрія Москаленка, лікарі-дописувачі обурювалися, що їм відмовляють у безкоштовному перевезенні… Медична сестра Львівської обласної клінічної лікарні Іванна Підлужевич розповіла журналісту «ВЗ», що вона та її колеги зареєструвалися в системі безкоштовного таксі, але наразі там їм ніхто не відповідає… Не рятують також і спецрейси транспорту, які організувала Львівська ОДА. Адже сісти в ці автобусі можна лише на кінцевій зупинці (а це Броди, Буськ, Городок, Дрогобич, Жидачів, Стрий, Турка та інші), а там людей повно. З огляду на безпеку, в автобусі дозволено перевозити людей тільки на сидячих місцях. Тому навіть на кінцевій не всі можуть сісти. Що говорити про тих, хто стоїть на трасі, — їм сісти взагалі нереально.

Пані Іванна розповідає, що якби не генеральний директор Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка, мала би великі проблеми з добиранням. Гендиректор своєю машиною старається підвезти на роботу якнайбільше працівників. «Я живу в селі Суховоля, то мене сусід підвозить до Зимної Води, де живе пан Михайло, і він підвозить мене до роботи, а ще по дорозі підбираємо медиків, — говорить медсестра. — Інакше б не доїхала, бо мені до траси вісім кілометрів, а там на зупинці — сто людей. Також дуже допомагає спільнота у Фейсбуці „Підвези медика“. Теж нею користуюся. На цій сторінці координують свої зусилля ті водії, хто може безкоштовно підвезти, та ті медики, кого треба підвозити. Добиратися на роботу дуже важко. Але незважаючи на всі труднощі, медики з районів все одно добираються на роботу у Львів».

Схожі новини